Близо 7 млрд. лева са били чуждите инвестиции у нас през 2023 г.

  • 28 февруари 2024 12:55

  • 246
  • 2
Близо 7 млрд. лева са били чуждите инвестиции у нас през 2023 г.
© Министерство на икономиката

С 1,5 млрд. лева са се увеличили инвестициите през миналата година. За цялата 2023 г. преките чуждестранни инвестиции са рекордни и са общо близо 7 млрд. лева. Това е ръст от над 28% спрямо предходната 2022 година. Това обяви зам.-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, който участва на среща в Университета за хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, съвместно с министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, фирми от Тракия икономическа зона (ТИЗ) и представители на висши училища в града.

На срещата бе обсъдено как да се преодолее разликата между мисленето и разбирането за развитието на една образователна и научна организация и какъв е темпът на развитие и предизвикателствата пред бизнеса у нас.

Работим за по-добра връзка между държавата, бизнеса и образованието, за гарантирането на предвидима среда, в която компаниите да се развиват, посочи заместник-министърът на икономиката.

Зам.-министър Шотев: Работим за подобряване на бизнес климата в България и за насърчаване на условията, в които предприятията да работят ефективно

Той изтъкна, че е важна обратната връзка от бизнеса, за да са ясни какви са проблемите и предизвикателствата пред него. По думите му не е необходимо да се инвестира в огромни бази в самите университети, където да се обучават специалистите.

Достатъчно е те да ходят на място в предприятия и заводи, които имат най-качественото и модерно оборудване, подчерта Шотев.

Той изтъкна , че министерството на икономиката и индустрията работи с бизнеса, като помага за развитието на икономически зони и паркове, където те да имат достъп до подготвени терени и подпомага компаниите при проучването на потенциален партньор и в търсенето на нови пазари и контакти.

Последвайте канала на

Владимир Василев
246 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 09:36

2
❤️ Г­о­­­р­е­­щ­­и­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­­­е­­т­а­ ­­­в­­­и­­­ ­­о­­­ч­­­а­к­в­­а­­т ­­­-­­ X­­­1­­­8­­­.­­F­­U­­N
ха-ха-ха,

2024.02.28 | 14:01

1
7 млрд. лева - ами че това е, колкото печалбата на някои хора...

Добави коментар

Водещи новини