Министър Стойчева: За 8 месеца сме сертифицирали инвестиции за близо 500 млн. лв., които разкриват 2000 нови работни места 

  • 09 февруари 2024 13:40

  • 199
  • 3
Министър Стойчева: За 8 месеца сме сертифицирали инвестиции за близо 500 млн. лв., които разкриват 2000 нови работни места 
© Министерство на иновациите и растежа

За периода от 6 юни 2023 г. до 5 февруари 2024 г. Министерството на иновациите и растежа (МИР) е издало 21 сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). 12 са за инвестиция клас "А", 6 са за инвестиция клас "Б" и три са за приоритетни проекта. Планираните инвестиции са в размер на 499,5 млн. лв., по които ще се разкрият 2010 нови работни места. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни на церемония в МИР при връчването на три сертификата на инвеститори, съобщиха от ведомството. 

Тя посочи, че в сравнение със същия период преди година това представлява 41% увеличение на размера на сертифицираните инвестиции и малко над 18% ръст в очаквания брой нови работни места. „Този месец сме в процес на издаване на още два сертификата за проекти в размер на над 10 млн. лв.,“ подчерта Стойчева. 

По време на церемонията министърът връчи сертификат клас „А“ на „АК Електрик“ АД, част от глобалния производител AQ Group AB. Компанията е един от лидерите в проектирането и производството на електрически табла и сложни метални компоненти за индустриални клиенти. Компанията проектира и асемблира електрически табла и обработва черни и цветни метали. Инвестиционният им проект „Модернизация и въвеждане на нови технологии“ е свързан с разширяване на дейността на дружеството и изграждане на модерна и високотехнологична фабрика в Перник. Размерът на инвестицията на компанията е 10 400 000 лв. и се предвижда разкриване на 170 нови работни места. Във фабриката ще се произвеждат крайни продукти за електрооборудване, предназначени за възобновяеми енергийни източници и за пренос на енергия за водещи световни компании. 

„Закупихме нови машини и ще продължим да инвестираме в ново оборудване“, заяви изпълнителният директор на едно от най-големите предприятия в Югозападна България Емил Николов. Той подчерта, че за компанията е от ключово значение и инвестицията в развитието на служителите чрез преквалификация и обучения. „Производствените ни мощности са разположени в Радомир, Перник и Кюстендил и общо имаме над 1200 служители“, добави той. 

Министър Стойчева: Иновациите и научните изследвания ще повишат конкурентоспособността на България

Сертификат клас „А“ за инвестиционния проект „Инсталация за производство на микрокристална целулоза“ беше връчен на „СВИЛОЗА - ЗИК“ АД. Размерът на инвестицията възлиза на 25 670 000 лв. и ще бъдат разкрити 40 нови работни места. Проектът в Свищов е свързан с диверсификация на дейността на дружеството и предвижда изграждане на изцяло нова инсталация за производството. 

„Целенасочено повече от 20 години инвестираме в зелена енергия и кръгова икономика. С този проект ще затворим цикъла на производството от суровина до краен продукт“, коментира собственикът Красимир Дачев. Той подчерта, че предприятието следва амбициозна инвестиционна стратегия с цел укрепване на лидерските им позиции на Балканите и в Европа в този сектор.  

Сертификат клас „Б“ получи „ТЕХНООПТИК“ ООД. Компанията е специализирана в производство и търговия на прецизни оптични компоненти и покрития. Инвестиционният им проект е свързан с разширяване на дейността на дружеството и предвижда увеличаване и оптимизиране на производствения капацитет. Компанията предвижда да построи производствена сграда, състояща се от офиси, измервателна лаборатория, сервизни помещения в Индустриална зона Божурище в София. Размерът на инвестицията от страна на компанията е 2 000 000 лв. 

„Използваме екологично чисти материали, доставяни от световно известни фирми в сектора. Предвиждаме и закупуване на нови машини, с които да се подобри автоматизацията на производството и спецификациите на компонентите, които правим“, коментираха от дружеството. 

На церемонията присъства и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова. 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
199 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 10:42

3
❤️ Г­­­о­­р­е­щ­­­и­­­ ­­­м­о­­м­­и­­ч­е­т­­­а­­­ ­­­в­и­­­ ­о­­­ч­­­а­к­­в­­­а­­т ­-­­ X­­­1­8­­­.­F­U­­N

2024.02.09 | 20:55

2
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

2024.02.09 | 14:46

1
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини