Цени на имоти: За година са нараснали между 8 и 10 на сто

  • 04 март 2024 13:56

  • 625
  • 2
Цени на имоти: За година са нараснали между 8 и 10 на сто
© Novini.bg/ Canva

Броят на издадените разрешителни за строеж в рамките на година е скочил с близо 20%. Това показват данните на Националната статистика.

Като студент Венета Стоева живее под наем срещу 550 лв. месечно, но обмисля в бъдеще да купи собствен дом: „Може би нямам предпочитание за квартал, може би за апартамент да е поне тристаен.“ 

Кредитните консултанти отчитат, че част от пазара на имоти в столицата е движен от родителите на студенти.

София не е лидер по строителство на нови жилищни сгради

„Когато студент се появи в София от малко населено място да бързат да му купят жилище в София, почти всеки ден имаме такива консултации“, каза Тихомир Тошев, Асоциация на кредитните консултанти.

Най-много жилища предстои да бъдат започнати в София, а след това се нареждат Пловдив, Варна, Бургас, и Кърджали. За година цените са нараснали между 8 и 10 на сто, посочват кредитните консултанти. И въпреки че за някои домакинствата имотите остават недостъпни, търсенето превишава предлагането:

„Всички искат да живеят в големия град и този приток който към София е най-силен, продължава да движи пазара на имоти“, обясни Тошев.

Според икономист за интересът към имотите има и други причини.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и на второ място културата на българския спестител, който обича да влага своите средства - това са апартаментите, недвижимите имоти“ заяви Стоян Панчев.

Експертите предупреждават инвестиращите в имоти да са внимателни, ако очакват парите да им потрябват до година, две - защото при препродажбата може да не получат чаканата печалба.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
625 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:09

2
❤️ Г­о­­р­е­­­щ­и­ ­­­м­­­о­­м­­и­­ч­­­е­т­­­а­­ ­в­­­и­ ­о­ч­­­а­­­к­в­­­а­­т ­­-­ X­­1­8­.­F­­­U­­N

2024.03.04 | 15:27

1
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства, разбрах за това тук:----> use.my/medline

Добави коментар

Водещи новини