Рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозона през март

  • 21 март 2023 13:06

  • 459
  • 0
Рязко влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозона през март
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за цялата еврозоната се влошиха рязко през март в резултат на високите нива на несигурност по отношение на международните финансови пазари.

Това показват резултатите от последното проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, цитирано от БНР.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи изненадващо силно през март до 13,0 пункта от 28,1 пункта през февруари, когато достигна едногодишен връх, докато осредните пазарни прогнози бяха за доста по-умерено понижение до 17,1 пункта. Това е първото влошаване на индекса от октомври 2022 г. насам, въпреки че той остава на позитивна територия за трети пореден месец.

Продажбите на вино в Германия падат с 10%

Оценката на текущата икономическа ситуация в Германия също се влоши, но по-слабо, като съответният индикатор се понижи през март до -46,5 пункта от -45,1 пункта през предходния месец, като този индикатор все още се намира дълбоко на отрицателна територия.

"Международните финансови пазари са под силен натиск. Това високо ниво на несигурност се отрази в ZEW индикатора за икономическите нагласи. Оценката за развитието на печалбите на банките се влоши значително, въпреки че остава леко положителна. Оценките за застрахователната индустрия също са намалели значително“, коментира последното проучване президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

Нагласите на експертите на финансовия пазар относно икономическото развитие на еврозоната също се влошиха рязко през март. Индикаторът, отчитащ икономическите нагласи за следващите шест месеца се понижи с цели 19,7 пункта до 10,0 пункта, като това беше първото му понижение след пет поредни месец на растеж на фона на повишената несигурност относно икономическите перспективи, причинена от неотдавнашните сътресения в глобалната финансова система.

Zew индексът за текущата ситуация в еврозоната пък се понижи с 3,0 пункта до -44,6 пункта.

Последвайте канала на

Калина Христова
459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини