Китайският външен министър иска да изгради по-силни икономически връзки със Саудитска Арабия

  • 31 януари 2023 07:28

  • 296
  • 1
Китайският външен министър иска да изгради по-силни икономически връзки със Саудитска Арабия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Новият китайски външен министър Цин Ган иска да изгради по-силни връзки със Саудитска Арабия и "възможно най-скоро" да създаде зона за свободна търговия между Китай и страните от Залива, става ясно от изявление на китайското външно министерство, публикувано късно снощи и цитирано от Ройтерс.

Цин, който стана външен министър неотдавна, е споделил тези си мисли в телефонен разговор със саудитския външен министър принц Файсал бин Фархан Ал Сауд. Китайският министър е казал още, че Пекин високо цени решителната подкрепа на Саудитска Арабия по въпроси, които касаят ключови интереси на Китай.

Китай: САЩ са виновни за войната в Украйна

Цин е заявил също, че двете страни трябва да задълбочават сътрудничеството си в сферата на икономиката, търговията, енергетиката, инфраструктурата, инвестициите, финансите и високите технологии. Освен това той е изразил убеждението си, че трябва да бъде засилвано стратегическото партньорство между Китай и страните от Залива и че "възможно най-скоро" трябва бъде създадена зона за свободна търговия, която да включва Китай и страните от Залива.

Принц Файсал е заявил, че Саудитска Арабия разглежда отношенията си с Китай като крайъгълен камък на външната си политика и че Рияд се придържа изцяло към принципа за един Китай, се изтъква в изявлението на китайското външно министерство.

Росица Валентинова
296 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.31 | 11:47

1
Много добре

Добави коментар

Водещи новини