Представителят на Световната банка у нас разкри има ли опасност от хиперинфлация в България

  • 09 януари 2022 17:57

  • 8028
  • 3
Представителят на Световната банка у нас разкри има ли опасност от хиперинфлация в България
© Google Maps
Слушай новината Слушай новината

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година прогнозира Световната банка.

В предаването "Бизнес.БГ" по БНТ постоянният представител на СБ у нас Фабрицио Дзарконе изтъкна, че в България няма почва за образуването на хиперинфлация. По думите му страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Икономическият съветник: До средата на годината цените ще продължат да растат

Според Фабрицио Дзарконе фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават. За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени, изтъкна представителят на Световната банка у нас.

Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Дзарконе.

В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса, смята той. Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.

Основният проблем, според Дзарконе, остава бедността у нас. Брутният вътрешен продукт на България е една 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото, изтъкна той.

Мая Йорданова
8028 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тк

2022.01.09 | 21:07

3
Абе плешар,гол охлюв кой е титан ? Боко е един заек без опашка.

2022.01.09 | 18:09

1
Ганьо знае, каквото му казват ще стане обратното.

2022.01.09 | 19:33

2
И слава богу щото си тъп ама да ти преведа - тоя казва плащайте от държавата за сметките на ония които не си ги плащат. Изяснява ли ти се?

Добави коментар

Водещи новини