Инфлацията в еврозоната достигна до рекордните 5%

  • 07 януари 2022 13:43

  • 294
  • 1
Инфлацията в еврозоната достигна до рекордните 5%
© Pixabay

Равнището на инфлацията в еврозоната е достигнало рекордните 5 процента през декември, съобщи Евростат, цитирана от ДПА. Това е най-големият темп на годишна основа от началото тази статистика за 19-те страни членки на валутния съюз през 1997 година.

Бързо покачващите се цени помрачават икономическото възстановяване на ЕС от COVID-19, като най-големи опасения будят цените на електроенергията. Те са скочили с 26 на сто през декември спрямо същия месец на 2020 година, се посочва в предварителната оценка на Евростат, публикувана днес.

Цените на едро на природния газ се повишават от месеци и токът значително поскъпна, което се усети в редица страни, отбелязва ДПА.

През ноември равнището на годишната инфлация, което се основава на цените на хранителните стоки, алкохола, тютюневите изделия, енергията и неенергийните промишлени стоки и услуги, бе 4,9 процента. Тогава енергията поскъпна с 27,5 процента на годишна основа.

ЕК съобщи през ноември, че тази година очаква силен икономически растеж  - увеличение на брутния вътрешен продукт с 4,3 процента, но предупреди, че високата инфлация крие риск от спад.

Инфлацията изяде половината от планираното увеличение на минималната заплата

Годишната цел на Европейската централна банка за инфлацията е 2 процента и дава точния баланс между растеж и стабилност. 

Радина Лазарова
294 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
евростат

2022.01.07 | 14:12

1
Да, самата истина. А ваксинираните достигнаха 90% от ваксинраните, 10% отпаднаха от статистиката.

Добави коментар

Водещи новини