Apple се превърна в първата компания в света с капитализация от 3 трлн. долара

  • 04 януари 2022 14:07

  • 1318
  • 0
Apple се превърна в първата компания в света с капитализация от 3 трлн. долара
© GettyImiges

Технологичният гигант Apple достигна до още един крайъгълен камък в развитието си. Производителят на iPhone вече има пазарна капитализация от 3 трилиона долара - първата публично търгувана компания с такава стойност, предаде CNN.

След новината в понеделник акциите на Apple се повишиха за кратко с около 3% до исторически връх от 182,88 долара. По-късно се смъкнаха от това ниво.

Пазарната стойност на Apple за първи път премина прага от 1 трлн. долара през август 2018 г., а през август 2020 г. надхвърли 2 трлн. долара.

Apple планира iPhone функция, засичаща автомобилна катастрофа и автоматично набиране на 911

Акциите на компанията поскъпнаха с близо 35% през 2021 г. Това се случи благодарение и на засиленото търсене на новия iPhone 13 и други по-стари модели, както и на абонаментните услуги като Apple Music, Apple TV+, iCloud и популярния App Store.

Продажбите на Apple нараснаха с близо 30% до над 83 млрд. долара през тримесечието, което приключи през септември. Компанията разполага и с огромни парични средства в размер на 191 млрд. долара.

Но не след дълго Apple може да не е сама в клуба на 3-те трилиона долара. Microsoft вече е на стойност около 2,5 трлн. долара, а пазарната стойност на компанията майка на Google - Alphabet, е около 2 трилиона. Малко по-назад са Amazon, чиято пазарна стойност е 1,7 трлн. долара, и Tesla с около 1,2 трлн. долара.

Последвайте канала на

Калина Христова
1318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини