Apple ще сканира телефоните за порно с деца

  • 06 август 2021 16:06

  • 2312
  • 2
Apple ще сканира телефоните за порно с деца
© pixabay

Технологичният гигант "Епъл" обяви подробности за нова система за откриване на материали, съдържащи сексуално насилие над деца (CSAM) в устройствата на американските си клиенти, пише "Би Би Си".

Преди една снимка да бъде запазена в услугата за облачно съхранение на информация "iCloud", технологията ще търси подобни изображения в специална система и при възникване на подозрение за порнографско съдържание, човешки рецензент ще прави оценка и при нужда ще докладва на правоприлагащите органи за потребителя.

Редица клиенти на технологичния гигант обаче изразяват опасения, че това ще застраши неприкосновеността на личния им живот, а експерти смятат, че технологията може да бъде използвана от авторитарни правителства за шпиониране на техните граждани.

От "Епъл" заявяват, че новите версии на техните операционни системи, които ще бъдат пуснати по-късно тази година, ще имат "нови приложения, за да помогнат за ограничаване на разпространеното съдържание онлайн, които същевременно ще бъдат проектирани за защита на личните данни на потребителите", допълни бТВ.

Системата ще работи като сравнява снимките с база данни с вече известни изображения на сексуално насилие над деца, съставена от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ и други организации за детска безопасност.

Тези изображения ще се превръщат в "хешове" – цифрови кодове, които могат да бъдат съпоставени с други такива, идващи от дадено "Епъл" устройство.

Технологията ще улавя и редактирани, но сходни версии на оригинални изображения.

Компанията твърди, че системата има "изключително високо ниво на точност и осигурява по-малко от един на един трилион шанса годишно за неправилно маркиране на даден акаунт".

Всеки един сигнал за подозрение ще бъде преглеждан ръчно, за да се потвърди наличието на съвпадение. Едва след това ще бъдат предприети стъпки за деактивиране на потребителския акаунт и докладване на правоприлагащите органи.

Въпреки това обаче някои експерти по защита на личните данни изразяват загриженост.

"Независимо от това какви са дългосрочните планове на "Епъл", те изпратиха много ясен сигнал. Според тях е безопасно да се изграждат системи, които сканират телефоните на потребителите за забранено съдържание. Дали ще се окажат прави, или не – едва ли има значение, защото правителствата ще го изискват от всички", заявява Матю Грийн, изследовател по сигурността в университета "Джон Хопкинс".

Борислава Борисова
2312 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.08.06 | 18:04

1
Педофили ще гледат вашите деца през телефона ви, за да ви пазят. Гейове четът морал. Крадци ви управляват. Касапи ви лекуват, задължително по тяхна преценка.

2021.08.11 | 09:35

2
Ами преди 700 години като е управлявала църкавата и е колила и бесила , а в нея е бил и най-големия разврат? А? Какво тогава? Нищо не се е променило това ли искаш да кажеш или нещо друго? Че се е променило нещо?...

Добави коментар

Водещи новини