Microsoft изпревари Apple и се превърна в най-високо пазарно оценената компания в света

  • 29 октомври 2021 21:50

  • 1928
  • 0
Microsoft изпревари Apple и се превърна в най-високо пазарно оценената компания в света
© Getty images

По време на петъчната търговия на Уолстрий Microsoft изпревари Apple, за да се превърне в най-високо оценената публично търгувана компания в света, съобщи БНР.

Смяната е факт след поскъпване на акциите на Microsoft в резултат на оповестените по-високи от очакваните печалби през последното тримесечие благодарение и на силните финансов резултати на облачните услуги на софтуерния гигант.

В същото време акциите на Apple поевтиняват, след като продажбите на технология гигант за последното тримесечие бяха по-слаби от прогнозите на Уолстрийт, главно заради проблеми с доставките, които доведоха до разочароващи продажби на iPhone през трите месеца до края на септември.

Акциите на Microsoft поскъпват с около 1,8% към нов исторически връх от 330,65 долара за една акция, докато тези на Apple поевтиняват с 2,4% към 148,90 долара за една акция.

Apple има 16,4 милиарда акции в обращение, което означава, че към момента пазарната оценка на компанията е около 2,41 трилиона долара, докато Microsoft има 7,5 милиарда акции, което дава оценка на софтуерната компания от 2,45 трилиона долара.

Microsoft предупреди, че хакерите на SolarWinds продължават да атакуват и други компании

В известен смисъл контрастът между двата технологични гиганта потвърждава две от най-важните тенденции, засягащи технологичните акции. Облачните изчисления процъфтяват, докато всяка компания, произвеждаща физически стоки, се бори с проблеми във веригите на доставки.

Търговци се шегуват, че облачните услуги не изискват транспортни контейнери. Последното твърдение не е напълно вярно, тъй като облачните услуги основно се състоят от сървъри, дискови устройства и мрежово оборудване, всички от които съдържат електронни чипове и вероятно се доставят в контейнери. Но в момента не се наблюдава недостиг на облачния капацитет.

Пазарната стойност на двете компании беше много голям в началото на годината, като Apple започна 2021 г. с преднина по отношение на пазарната капитализация от около 500 милиарда долара. Акциите на Microsoft обаче поскъпнаха от началото на годината с около 48%, докато тези на Apple - с 11 на сто.

Консенсусните очаквания на Уолстрийт са, че Microsoft ще увеличи приходите си с 14,3% през фискалната година, която приключва през юни. За Apple пък се очаква растежът на приходите да се забави до 4% през фискалната 2022 г. след солидния подем през периода на коронавирусната пандемия.

Теодора Александрова
1928 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини