Структурираният депозит - възможност за спестяване при много нисък риск

  • 17 юли 2021 17:02

  • 5363
  • 1
Структурираният депозит - възможност за спестяване при много нисък риск
© Novini.bg

Структурираният депозит става все по-добра възможност за спестяване на пари при много нисък риск, заяви пред БНР финансовият анализатор Иван Стойков.

Този вид спестовен продукт комбинира стандартен депозит и инвестиционна компонента, но за разлика от останалите инвестиционни продукти на пазара, главницата по него е гарантирана.

Как ще се отрази въвеждането на еврото на ипотечните и потребителските кредити?

При все повече банки стандартните депозити са с нулева или много близо до нулата лихва, а някои банки дори отказват да предлагат такъв продукт.

В същото време мнозина вложители се страхуват да опитат да инвестират парите си във взаимни фондове или друг вид инвестиционни инструменти. Ето защо някои банки възобновиха предлагането на структуриран депозит, обясни Иван Стойков.

„Стандартен депозит, обичайно за 12 месеца, плюс инвестиционна компонента, като част от сумата на депозита се инвестира, да го кажем общо – на капиталов пазар“, обясни анализаторът.

Инвестиционната част може да бъде 30 или 50 % от сумата на депозита, като най-често тя е обвързана с пазарен индекс, а крайната доходност за потребителя е част от положителното изменение на този индекс. „Едно от предложенията на банките е да се взема малко повече от 50% от това изменение - тоест, ако наблюдаваният индекс за даден период от време се повиши, да речем, с 10%, то върху доходността по депозита ще бъдат прехвърлени 50% или тя ще бъде 5% в този случай“, подчерта Стойков.

Ако индексът се движи в негативна посока, вложителят не губи от парите си за разлика от инвестиционни продукти като взаимните фондове, обясни Стойков.

„Не така обаче наистина стоят нещата при взаимните фондове. Там, когато има спадове, спадовете се отразяват негативно на инвеститора и той може да загуби част или цялата инвестирана сума. Когато пък има повишение, тогава той се възползва от 100% от цялото повишение, а не както при структурираните депозити – от част от него“, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5363 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
даааа

2021.07.19 | 13:28

1
чудят се как да прилапат парите на хората!!!!!

Добави коментар

Водещи новини