Гледай на живо

ЕВРО 2020: Италия - Уелс 0:0

Банки отказват разкриването на стандартни срочни депозити

11 май 2021 14:52

Банки отказват разкриването на стандартни срочни депозити
© Novini.bg
3420 2

Големи банки отказват разкриването на стандартни срочни депозити и пренасочват парите на клиентите към спестовни сметки или спомагателни фондове. Новата политика е резултат от нулевите лихви през последните години и икономическата и здрава криза.

От пет години насам средната лихва по депозити за домакинствата е под 1%. Затова все повече банки ще заменят срочният депозит с алтернативи като спестовните сметки или инвестиции в спомагателните фондове, казва финансовият анализатор Дeсислава Николова.

Къде минава границата между доходност и сигурност на спестsванията в този случай?

БНБ: В края на 2020 г. средствата по депозити във фискалния резерв са 8525 млн. лв.

„Риск и доходност във финансите са свързани. Когато има възможност да се получи по-висока доходност, съответно и рискът е по-висок. Рискът от гледна точка на това, в сравнение с депозита е, че всеки един, който притежава определена сума, има възможност да загуби от тази сума. Докато при депозита ние сме свикнали да вложим една фиксирана сума и след това да получим определена доходност. И, всъщност тази разлика в това, че можеш да загубиш, се състои рискът за клиента“.

Novini.bg
3420 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
XXX

2021.05.13 | 15:33

2
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
О

2021.05.11 | 16:11

1
Печалбата не е сигурна но загубата е сигурна.

Добави коментар

Водещи новини