"Хювефарма" излиза на борсата в Амстердам

  • 14 юни 2021 21:38

  • 3110
  • 6
"Хювефарма" излиза на борсата в Амстердам
© Facebook

Четири години след като "Хювефарма" свали от българската борса основното си производствено предприятие - "Биовет", компанията-майка обяви намерение да се листне на Euronext в Амстердам.

От официалното съобщение на нидерландската борса става ясно, че в първично публично предлагане (IPO) ще бъдат набрани приблизително 300 млн. евро, както и вторична емисия, в която досегашните акционери - братята Кирил и Георги Домусчиеви, ще продадат част от своя дял, като и за двете операции не е посочен процент. Това на практика е първата компания на български акционери, която прави борсово предлагане в Европа, и то в голям размер.

От Хювефарма разкриха подробности за ефекта на "Ивермектин" срещу COVID-19

Фармацевтичният бизнес на Домусчиеви е с над 1 млрд. лв. приходи. При успех в холдинга им ще влязат чужди инвеститори, сътобщава Капитал.

Внесен е и проспект за одобрение от местния финансов регулатор, като повече информация за емисията ще има след неговото одобрение. Очаква се предлагането да започне в следващите седмици в зависимост от пазарните условия. Компанията планира да използва набраните средства за увеличаване на инвестициите и за изплащане на част от своя дълг.

"Хювефарма" е регистрирана в България, като краен юридически собственик е нидерландското "Хювефарма холдингс Б.В.", а действителни собственици са братята Георги и Кирил Домусчиеви. Увеличението на капитала и пласиране на акции от старите собственици означава, че в групата ще влязат нови акционери.

В съобщението се посочва, че продаващият акционер на стари акции е "Адванс пропъртис", също дружество на Домусчиеви. Преди години в групата имаше чужди инвеститор - фонд на Citi, но със синдикиран заем през 2014 г. Домусчиеви си върнаха пълния контрол.

"Хювефарма" притежава компании - производители и търговци на лекарства и продукти за ветеринарната медицина.

За листването си в Амстердам "Хювефарма" е наела J.P. Morgan AG, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe AG като глобални координатори на предлагането, ING Bank, UniCredit Bank AG ще набират заедно с тях поръчките. Coöperatieve Rabobank, KBC Securities и Raiffeisen Bank International са ко-мениджъри по емисията. "Хювефарма" е на следващото ниво от своето развитие и това IPO е естествено продължение за ускорение на нейния растеж. То ще позволи да се засили органичният растеж, развитието на нови продукти и ще повиши способността на компанията да придобива или лицензира нови продукти или технологии, да намали задлъжнялостта си, както и ще ни позволи бъдещо разширение на капацитета", коментира в официалното съобщение на Euronext Кирил ДомусчиевКирил ДомусчиевГ-н Кирил Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в град София. Г-н Кирил Домусчиев притежава, изпълнителен директор на "Хювефарма".

Обяснява и причината да изберат европейската борса:

"Нидерландия е лидер в развитието на животновъдството, а в Амстердам е борсата с най-големи дневни търгувани обеми в еврозоната."

Приходите на групата за първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили с 11.2% в сравнение със същия период на 2020 г. и достигат 161 млн. евро. Особено увеличение има в продажбите извън Европа и САЩ - с 30.9%, тъй като "Хювефарма" е успяла да замени някои производители от Азия като по-надежден доставчик по време на пандемията. Групата очаква да постигне над 13% ръст през 2021 г. в резултат на продължаващия растеж на пазара на продукти като Avert NE, Monovet и Monimax, както и въвеждането на Cycleguard и Optigrid, за които вече има одобрение за продажба на американския пазар.

Печалбата на компанията преди лихвите, данъците, амортизацията (EBITDA) е почти 48.8 млн. евро (30.3% марж спрямо приходите), като тук трябва да се има предвид, че обикновено оборотът през първото тримесечие на годината е по-малък поради сезонността на бизнеса. За 2020 г. приходите са 588 млн. евро, ръст от 7% спрямо година по-рано. EBITDA расте с 31% до 166.7 млн. евро. В момента нетната задлъжнялост на компанията е 2.87 х (net leverage ratio), като целта е да се поддържа под или около 2.

Последвайте канала на

Novini.bg
3110 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Розата

2021.06.15 | 00:59

1
Още един за ЗАТВОРА!
надали

2021.06.15 | 07:41

6
Ne i ako si plasta dostatachno!
Хювефарма излиза на борсата в Амстредам

2021.06.15 | 06:21

5
за наркотици. Затова ЕС определя, че Европа е нахакана до козирката с наркотици и на първо място е Амстредам. Определени заслуги за това има хюмнето Домусчиев, първи приятел на Боко и задължителен ответник по закона “Магнитски”. Просто щоуто трябва да си върви на епизоди и един от следващите ще е този тип.
един ловешки мангал

2021.06.15 | 05:33

3
Хюмнефарма произвежда хубаво гел за коса и внася ивермектин от китай срещу ковид, много хубаф лекарство, купува всички техни акций!
мама

2021.06.15 | 05:48

4
браво, кирчу, много хубав презентация дал на български глупак, те не купят, но тяхно пенсионно фонд купи с техни пари.
Гост

2021.06.15 | 01:00

2
Пеевски 2!

Добави коментар

Водещи новини