ЕЦБ отчита поредно отслабване на потребителските инфлационни очаквания

  • 26 април 2024 14:02

  • 259
  • 1
ЕЦБ отчита поредно отслабване на потребителските инфлационни очаквания
© Pixabay

Инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната се понижиха слабо през март за пореден месец, показват резултати от последното проучване на ЕЦБ.

Инфлационните очаквания в рамките на следващите 12 месеца се забавиха до 3% от 3,1% през февруари, достигайки най-ниското ниво от декември 2021 г.

В същото време средносрочните очаквания на потребителите за инфлацията през следващите три години остават непроменени на ниво от 2,5% за четвърти пореден месец.

Въпреки поредно понижение, инфлационните очаквания остава все още над целевото ниво на ЕЦБ за устойчива инфлация около 2 на сто.

Последното проучване на ЕЦБ отчита също така леко забавяне на очаквания растеж на номиналните доходи до 1,3% от 1,4% месец по-рано, докато номиналният ръст на разходите се очаква да достигне 3,6% спрямо 3,7% през февруари.

Очакванията на потребителите в еврозоната за икономически растеж през следващите 12 месеца остават непроменени през март на отрицателно ниво от 1,1%, а нивото на безработица се очаква да бъде 10,7%, което представлява спад от 10,9% през предходния месец.

Цените на жилищата пък се очаква да се повишат с 2,4% в рамките на следващите 12 месеца, което е без промяна спрямо февруарското проучване, а лихвените проценти по ипотечните кредити се очаква да се забавят слабо до 5% от 5,1% през предходния месец., информира БНР.

В еврозоната все по-затруднени да покриват жилищните разходи

Последвайте канала на

Десислава Станева
259 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.26 | 17:59

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини