АДФИ: Две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лева, проверките продължават, сумата се очертава да бъде много по-голяма!

  • 22 януари 2020 16:46

  • 76055
  • 48
© Novini.bg

Две от фирмите на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от са ощетили държавата с много над 210 млн. лева. Това стана ясно от думите на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев, който даде извънреден брифинг по повод днешната акция в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), предаде репортер на Novini.bg

В момента финансовата инспекция се извършва на основание разпореждане на министъра на финансите и с моя заповед от 16 декември 2019 година. Впоследствие е постъпило постановление на Специализираната прокуратура във връзка с образувано досъдебно производство на основание член 145, алинея 1, точка 3 – възлагат на АДФИ извършване на финансова инспекция с предмет проверка за законосъобразност на получените приходи, дължими държавни такси и вноски за социално отговорно поведение от страна на регистрираните хазартни оператори и осъществения контрол от страна на ДКХ за периода 2014-2019 година, поясни Начев.

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта

Това, което е различно от първоначалния предмет, са вноските за социално отговорно поведение и срокът, който се проверява - с една година назад, от 2014 година. Това е по същество законовото основание на АДФИ да присъства в ДКХ и да извършва тази финансова инспекция, добави той.

В член 30 е разписано, че всички държавни такси, които се събират по Закона за хазарта, се събират от ДКХ. В член 30, алинея 3 е посочено, че за поддържане на лиценз и за организиране на хазартни игри, с изключение на онлайн залаганията, ДКХ събира държавна такса в размер на 15% от стойността на направените залози за всяка игра. В тази алинея е записано също, че за хазартни игри, за които се събират комисиионни за участие, се събира държавна такса в размер на 20% върху стойността на получените такси и комисионни. При тази ситуация става ясно, че текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различни основи, посочи шефът на АДФИ.

Спецпрокуратурата започна да разследва фирми на Васил Божков

Аз няма да се наемам да тълкувам закона, но ще изнеса факти, които сме установили към този момент – от АДФИ е извършена проверка на подадените и обработени от ДКХ декларации, регистри и справки и се установи, че от 2014-та до 2019 година приходите от внесените държавни такси по член 30, алинея 3 от Закона за хазарта, са повече от 500 млн. лева. Видовете хазартни игри, които се организират в страната, са моментна лотарийна игра, тото и лото игри, игри със залагания върху спортни състезания и надбягвания с коне, кучета и други. От член 30 алинея 3 е видно, че държавната такса за моментната лотария, а и за всички игри, следва да бъде 15% от направените залози за всяка игра. От представените регистри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса от 15% е Българският спортен тотализатор, останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра – и за първата, и за втората, и за третата, заплащат държавна такса в размер на 20% от събраните такси от комисиионни за участие, съгласно утвърдените от ДКХ правила. Установява се, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси от цитираните регистрирани хазартни оператори. Ние няма да се наемаме да тълкуваме закона, но посочваме фактите и от тях става ясно, че за една и съща игра се събират такси на различна основа. Защо е станало така, може би ще стане ясно в рамките на това, което се извършва от колегите от прокуратурата и може би някакво становище да дадат компетентните органи, каквато е в случая ДКХ, коментира Георги Начев.

Братя Найденови: Божков се разтрепери и заяви - ще ви ликвидирам

С цел установяване на приходите на държавата от хазартните игри за проверявания период финансовите инспектори са поискали от ДХК справки по месеци за броя и стойността на направените залози за всяка игра. Чакаме ги тези цифри. Всъщност краят на финансовата инспекция зависи от това какво ще ни предоставят колегите и в какъв срок. При условие, че информацията е налична при финансовите инспектори, предполагам че до около месец ще имаме окончателни резултати. Този срок е условен. Резултатите от финансовата инспекция от днес ще бъдат качени на страницата на АДФИ и ще имате възможност да се запознаете с тях, каза Начев.

Към момента от Комисията е предоставена информация само за моментната лотария – една от игрите. При условие, че таксите са били начислявани и плащани по реда, по който това е извършвано от държавното предприятие Български спортен тотализатор. Съпоставката на числата сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало държавното предприятие, сумата е щяла да бъде с около 210 млн. лева повече. Това е ориентировъчна сума – на този етап сме направили изчисленията на база данни, които са ни предоставени от ДКХ, с условието, че са прогнозни. Очакваме точни данни, надявам се да ги получим. Това е сумата за 5-годишния период 2014-2019 година. При условие, че базата, на която са определени дължимите такси, е по начина, по който са правени от държавното предприятие Български спортен тотализатор, сумата е повече от 210 млн. лева. Това, което в момента изнасяме като информация, е съгласувано с органите на прокуратурата и наблюдаващия прокурор. Детайлите и основата, на която са направени изчисленията, умишлено не ги показваме, защото това е ориентировъчна информация. Очакванията ни са след приключване на финансовата инспекция тази сума да бъде да нарасне. Точно колко по-голяма ще бъде сумата, ще можете да видите, след като приключи финансовата инспекция, посочи Георги Начев.

Валери Симеонов: Не съм ничий инструмент, не вярвам на Васил Божков за спонсорството на Левски

За отделните игри имат лиценз различни оператори. На практика няма едни и същи фирми, които да участват и в трите игри едновременно, заяви Начев.

Попитан дали изнесените числа представляват щета за бюджета, шефът на АДФИ отговори: "Не мога да коментирам, ваше право е да коментирате както искате. Като агенция, когато установим тази сума, която е разликата между изчисленията между двете основи – дали на 15% или 20% от всички залози, ще имаме основания да дадем указания на ръководството на ДКХ да предприемат действия съгласно тяхната компетентност. Можете да ги попитате тях какво биха направили в резултат на това, което е констатирано".

Предоставената информация не отразява резултатите от извършването на финансовата инспекция в ДКХ. След приключването на финансовата инспекция резултатите ще бъдат публикувани официално. Няма да се наема да тълкувам закона. Нарочно прочетох как е записано в член 30, алинея 3. В крайна сметка дали това е законно или не, може би ще имаме възможност да изследавме всички документи и да видим дали действията, които се предприемат, са законосъобразни. Прави ни впечатление фактът, че държавното предприятие е плащало по един начин, всички останали са плащали по друг и разликата в сумите, които държавата би получила като приход от хазартна дейност...вие преценете дали е добре или не това нещо, дали е законосъобразно, коментира шефът на АДФИ.

Борисов подкрепя предложението на Симеонов за промени в Закона за хазарта

В отговор на въпрос как може печалбата да се представя като такса и комисионна, той каза: "Това може да попитате ДКХ. Те имат решения, въз основа, на които са стигнали до тези изводи".

Попитан кога е била последната проверка на ДКХ, Начев заяви: "Нямам информация в периода, в който аз съм директор на АДФИ да е правена такава проверка. Основанията, на които сме влезли на проверка в ДКХ първоначално са по разпореждане на министъра на финансите, впоследствеи по постановление на Специализираната прокуратура, като задачата от Специализираната прокуратура обхваща задачата, която е поставена от министъра на финансите и е допълнена с период от една година назад".

Припомняме, че на 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

Цветомир Найденов: Васил Божков ни каза буквално - ще ви ликвидирам заедно с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов и Тони Наумов

Александър ГеоргиевАлександър ГеоргиевАлександър Георгиев e роден през 1971 г. Има висше юридическо образование от СУ "Св. Климент, председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Според изнесените обвинения от страна на Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път за винаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително. 

Васил Божков години наред плаща по-ниски държавни такси и така спестява стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

Novini.bg
76055 48

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 48

Добави коментар
kik

2020.01.22 | 17:15

1

Данъците върху хазарта, алкохола, цигарите и проституцията трябва да са 50%.

Александров

2020.01.25 | 15:52

47

И да се забрани рекломата им !

2020.01.22 | 18:28

15

Асо някой успее да прокара това, наистина ще спечели народа!

1585

2020.01.22 | 17:17

2

Супер, има храна за новините и сутрешните блокове за около 2 седмици, после съда ще оневини Божков.

6

2020.01.22 | 17:17

3

Нещо не се виждат съобщения че е задържан.

2020.01.22 | 18:11

11

А смее ли някой.

Въййй

2020.01.22 | 17:26

4

Няма да говорите за Божков,че той си има едно отборче,ще нахъса фенчетата и ще стане мазало. Човека няма парички,вижте в спортала какво е казал,човека е почти социялно слаб. Съжалете го

2020.01.22 | 17:47

5

a ne se li dosehtate glupci tce niakoi e pozvolil na cerepa da oshtetiava darjavata I tozi niakoim e ciganskiat premier ne si mislete tce toi ne si e vzel komisionnite ot tova.

2020.01.22 | 18:20

14

Е сега вече се изложи! Той е стар кадър, мноого отпреди Бойко да се появи! От червените "седесари" - сват на Софиянски и т.н.

Защо всеки ден разкриват

2020.01.22 | 17:50

6

седесарски мафиотски далавери, а синята мафията продължава да е на власт и да ни граби и мори? Възможен отговор: Нова разработка на ЦРУ за спасяване на седесарските демокрации по света със заблуда на народа.

2020.01.22 | 18:16

12

Чевек, пий си хапчетата, ще се почувстваш по-добре!

Червен тъпунгер

2020.01.22 | 18:08

10

комундел заспивй ,,немедлено,,

НИНОВА

2020.01.22 | 17:57

7

БОЖКАТА Е НАШ ЧОВЕК .НЕ мога да Повярвам че не Знаете

Бай

2020.01.22 | 17:58

8

Времето му дойде и на този

2020.01.22 | 18:05

9

Интересното в случая е, защо се публикуват тези данни? За да се имитира работа, за заблуда на обществото.

ЩЕ СТАНЕ ЯСНО СКОРО

2020.01.22 | 18:46

19

ПУЛИКУВАТ СЕ ЗАЩОТО НЕ ВЛАСТ НЕ СА СОЦИАЛИСТИ ПОДЛОГИ НА БОЖКОВЦИ, ЯВНО ГЕШЕВ ЩЕ ВЪРШИ РАБОТА

2020.01.22 | 18:18

13

Оставете човека на мира бе. Не виждате ли, че свършва пурите, не виждате и, че Левски пропада бе? Вие знаете ли кой е Левски бе, знаете ли къде е Къкринското ханче, пардон Герена? Аман от илитерати.

Добави коментар

Водещи новини