Може ли бакшишът в заведенията да бъде включен в касовия бон?

  • 18 декември 2019 08:16

  • 6264
  • 17
Може ли бакшишът в заведенията да бъде включен в касовия бон?
© БТВ

Има два начина бакшиша, който оставяме в заведенията да бъде регламентиран – или да бъде включен в касовия бон, или да бъде урегулиран от Националната приходна агенция. Това заяви  в сутрешния блок на БТВ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

По думите му практиката на задължителен бакшиш отдавна е въведена в Западна Европа. Алибегов смята, че клиентите в заведенията в чужбина знаят колко процента е бакшиша в дадено заведение, като най-често той е записан в менюто или на касовия бон.

Бизнесът иска отсрочка на новите изисквания за касовите апарати и софтуера

Освен това отбеляза, че трябва да се реши дали бакшишът ще се облага с данък или ще отива директно при служителя.

Другият вариант е от НАП да приемат, че бакшишът е да кажем 8% и при проверка на оборота да има право на отклонение от 8%, допълни той.

Според експерта при проверка на търговски обект у нас, всичко над касовата наличност се глобява сериозно, като в същото време търговецът се глобява за нещо, за което няма отношение.

В момента имаме възможност да оставим бакшиш ако искаме. Но законът в случая забранява да оставиш, защото нарушаваш касовата наличност, подчерта той.

Алибегов обясни, че не е нормално през 2020 г. сервитьорът да отделя парите за бакшиш от сметката, защото го е страх да не дойде проверка.

Другото важно е персоналната отговорност на всеки работещ, тъй като в момента неиздаването на касов бон води до запечатването на обект. В много от случаите неиздаването на касовия бон е по преценка на лицето, което ви обслужва, а не по нареждане на собственика, изтъкна Алибегов.

Според него предложенията са свързани с улесняване на бизнеса и борбата със сивата икономика.

Можем да спестим до 500 лв., ако платим данъците си в определен срок

Последвайте канала на

Novini.bg
6264 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Али Бегай

2019.12.18 | 09:06

1

Браво и без това едвам си намирате персонал,сега изобщо няма да имате.Айде алибегайй

шопендар

2019.12.18 | 09:12

2

а циганките на околовръстното кога ще ги изкарате на светло,ако го направите,,социалните които им плащате от нашия джоб ,на практика ще са си ги изкарали.

Веселин Василев

2019.12.18 | 09:32

3

90% от персонала работят на минимална заплата - останалото е от бакшишите.Я ги накарайте да декларират бакшишите - умират.

2019.12.18 | 11:01

4

А В ХЕПИ ДА СЕ ПЛАЩА СЕРВИЗ Е ПРАКТИКА ОТКАК СЪЩЕСТВУВАТ КАТО МАРКА.МИСЛЯ,ЧЕ БЕШЕ 11%.

Acho

2019.12.18 | 14:11

10

не е вярно в хепи работя няма такова нещо... покажи ми каде е регламентирано това...

Веселин Василев

2019.12.18 | 11:12

5

Говоря/освен българският/ руски и английски - защо ми са повече.

2019.12.20 | 10:35

17

Ако научиш и правописа ще е още по-добре.

Българка

2019.12.18 | 11:31

6

Никой няма да работи на минимална като сервитьор! Стига сте мислили глупости!

2019.12.18 | 11:32

7

никой не е длъжен да оставя бакшиш , как така ще го включвате в сметката, да плащаме и на чистачката , че е почистила масата .

Чистачката

2019.12.18 | 17:59

13

ти плащаш и на нея, миячката, готвача, бармана, пералнята......и т.н и т.н. не плащаш само за храната или напитките които консумираш. разберете го неразумни люде най накрая. сума хора ти прислугват, за да може ти да си прекараш добре. нима безплатно трябва да бъде?

anna

2019.12.18 | 12:27

8

В Америка задължителен 10 %,за тази работа на мин.заплата трябва да се въведе и в България,на 10 лв.сметка 1 лв да не би да е много .

гост

2019.12.18 | 21:26

14

Плащай като искаш.........Аман от малоумни предложения

Тръндю

2019.12.18 | 17:52

12

В Америка не е задължителен бакшиша,оставя се ако клиента е доволен и е различни проценти за различните професии!Понимаеш!

2019.12.18 | 16:13

11

На мен да не би чорбаджията, като ми плаща заплатата да ми дава по 10% бакшиш. И кой в тази държава ще ме задължи аз да оставям на Сульо и Пульо бакшиш?

2019.12.18 | 12:52

9

да плаща работодателя откъде-накъде клиентите да са длъжни да оставят бакшиш , от 100 до 200% са надценките им .

2019.12.18 | 22:12

15

На сервитьора трябва да е бакшишът,та нали той ти угажда цял живот.

2019.12.19 | 20:16

16

Значи Алибегов като иска да има задължителен бакшиш да отива в западна европа. Тука няма такива работи.

Добави коментар

Водещи новини