Бизнесът иска отсрочка на новите изисквания за касовите апарати и софтуера

  • 11 февруари 2019 14:37

  • 600
  • 0
Бизнесът иска отсрочка на новите изисквания за касовите апарати и софтуера
© Pixabay

Бизнесът настоява за отсрочка в намеренията за смяната на касовите апарати и софтуера с цел отчитането на печалбите в реално време. Според Наредбата на Приходната агенция това трябва да се случи до края на март тази година. Но нито фирмите, нито софтуерните компании могат да се справят в указания срок, твърдяха участниците в дискусия, организирана от Българската стопанска камара.

Според бизнеса тази наредба ще превърне България в черна дупка на картата на инвестициите в Европа, защото не защитава търговската тайна. Това заяви председателят на камарата Радосвет Радев и с укор посочи празния стол, отреден за представителите на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите в дискусията.

"Почтеният български бизнес вярва, че подобен регламент е полезен за хората, които са в светлата част на икономиката, и това е може би последното и единствено нещо, което ни кара да кажем добра дума за идеята за такъв регламент, какъвто носи наредбата. Всичко останало обаче вътре е направено некадърно, на някои места граничи със злонамереност, инквизиращо българския бизнес".

Анкетно проучване, проведено по настояване на приходната администрация, показва, че 95 процента от бизнеса все още не е подменил софтуера си, а 3% ще престане въобще да го използва.

С промените, които трябва да влязат в сила от 1 април, от Приходната агенция целят да въведат отчитане в реално време на продажбите на стоки и услуги. Софтуерът се подменя, за да се отчитат търговците на всеки пет минути за всяка касова бележка, а потребителите ще могат да проверяват дали касовите бележки, които получават, са реални чрез специално приложение.

Бизнесът се притеснява и от някои текстове: "Това дава на Националната агенция по приходите достъп до цялата база данни на дадения обект. И тук вече не говорим за фискализация на касов бон, а говорим за абсолютно целия бизнес на търговското дружество“, казва Ричард Алибегов - председател на Асоциацията на заведенията.

Последвайте канала на

Десислава Станева
600 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини