Компенсират работодателите при изплащането на обезщетения за пенсиониране?

  • 15 януари 2015 13:20

  • 3147
  • 0
Компенсират работодателите при изплащането на обезщетения за пенсиониране?
© Булфото

Има вариант работодателите да бъдат компенсирани при изплащането на обезщетения за пенсиониране. Този техен ангажимент е сред основните пречки пред наемането на работа на хора в предпенсионна възраст. Това каза в Пловдив председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва на среща по повод официалното стартиране на работата по новия програмен период на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" /ОПРЧР/.

Той припомни, че при придобиване право на пенсия, обичайното обезщетение е в размер на две брутни заплати, а ако човекът е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия си стаж - дължимото обезщетение е 6 брутни заплати.

В България около 500 000 души са в предпенсионна възраст. Голяма част от тях са с висока квалификация, но са неатрактивни, защото възрастта им е непривлекателна за работодателите. Ако предложим атрактивни мерки, те ще бъдат наети, смята Адемов. Той препоръча през новия период на новата ОПРЧР Комитетът за наблюдение и управляващите органи да разработят допълнителни схеми, така че част от дължимите при пенсиониране обезщетения да бъдат поети от оперативната програма.

"Склонен съм да обсъдим това предложение, то означава на работодателите да се помогне с публични средства", коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска. Той допълни, че започват серия разговори със синдикати, работодатели и политически сили за пенсионната реформа. Ще се разискват не само пенсионните фондове, но и възрастта за пенсиониране, стажът. Надявам се да дадем възможност за по-ранно пенсиониране на някои от тези хора, заради недостиг на възраст за излизане в пенсия, а за други да потърсим облекчаване на условията за включване по програмите за заетост, заяви вицепремиерът Калфин.

И той, и Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва, подчертаха, че досегашните програми за наемане на хора в предпенсионна възраст не са ефективни. "Похарчени са едни пари, въпросът е какво е постигнато. Всички говорим за пенсионна реформа и че е необходимо хората в предпенсионна възраст да имат алтернатива, за да се използва техният капацитет. Защото няма човек, който може да работи и да получава доходи от труд, да иска да се пенсионира. Затова трябва да се измислят атрактивни схеми", изтъкна Адемов.

По време на срещата в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров препоръча ОПРЧР в пенсионната система да подкрепи конкретни анализи и разработки на социалните партньори и администрацията, за да се намери най-адекватният модел на пенсионна реформа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3147 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини