Договорите по ОП „Конкурентоспособност“ няма да бъдат подписани, заради корупция

  • 23 юни 2014 17:21

  • 1619
  • 1
Договорите по ОП „Конкурентоспособност“ няма да бъдат подписани, заради корупция
© Getty Images/Guliver

Договорите за технологична модернизация, спечелени през май от фирми по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, няма да бъдат подписани. Процедурата е отменена заради множество сигнали за корупция, подадени от бизнеса. Това съобщи на пресконференция директорът на дирекция „Еврофондове за конкурентоспособност“ към икономическото министерство Ели Милушева, пише "Труд".

Договори е трябвало да бъдат сключени със 142 одобрени компании, спечелили проекти за ново оборудване за 97 млн. лв.
Блокирането на процедурата е в резултат на открити нарушения и натрупване на грешки.

Сега средствата ще бъдат пренасочени към резервни проекти на бизнеса за енергийна ефективност и по-малко – за иновации.

Според Милушева, вината за спирането на процедурата е споделена.

„До тук се стигна не само, защото в администрацията има хора, които не си вършат добросъвестно работата, а защото и бизнесът и консултантите насърчават и подкрепят нерегламентираните отношения. Това е двустранен процес и не искам да се заблуждаваме, че само от едната страна са виновни”, каза още Милушева.

„Искам да попитам защо фирмите и консултантите не подават сигналите си по време на оценката, че са били изнудвани или че има проблеми според тях в процедурата? Защо не посочват нещата с истинските им имена?", попита Милушева и заяви, че иска в процедурата да участват достойни и силни фирми, които са двигатели на българската икономика, а не страхливи, които търсят успех чрез измама.

През есента първата процедура по ОП „Иновации и конкурентоспособност" от новия програмен период 2014-2020 ще бъде отново „Технологична модернизация” със същите критерии, но с по-ясни правила. „Това ще бъде нашият реверанс към всички фирми, които в момента незаслужено търпят щети”, каза още Ели Милушева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1619 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
festo

2014.07.15 | 06:12

1
Голям майтап..... Сега разбраха, че рушветите определят бенефициентите... Не искам да съм на мястото на тези дето са давали пари под масата..

Добави коментар

Водещи новини