Орешарски представя пред КСНС план за работа до септември?

  • 15 юни 2014 20:54

  • 4476
  • 26
Орешарски представя пред КСНС план за работа до септември?
© Булфото

План със спешни за изпълнение мерки, който се простира до септември, се очаква да представи премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 пред Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното във вторник. На него трябва да бъдат обсъдени датата на предсрочните избори, проблемите с "Южен поток" и спрените еврофондове.

Веднага след като лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на обяви курс към бързи предсрочни избори, премиерът е получил от министрите си по пет неотложни задачи, които трябва да бъдат изпълнени максимално бързо, за да не претърпи страната ни загуби, съобщава "24 часа", позовавайки се на информация от член на правителството.

Министрите вече са представили пред Орешарски приоритетите в своите области. Те били разпределени в график до края на юли и до октомври. Обвързани са със срокове на процедури, които са в ход, както и с поети ангажименти пред Европейската комисия.
Бобева предлага реформа на държавните дружества.

Затова лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на щял да настоява пред президента и останалите политически сили да поемат гаранции, че приоритетите за следващите месеци ще бъдат реализирани от евентуален служебен кабинет. Ако получи съгласие, сегашният кабинет ще се разпусне в последните дни на парламентарната сесия през юли. В противен случай предсрочните избори можело да се отложат за по-късна есен.

Най-важната задача пред кабинета е реализирането на международните пазари на дългова емисия на стойност 3 млрд. лв. Това е и основната точка в плана за действие на финансовия министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас. Ако емисията не бъде реализирана през лятото или най-късно през септември, щяла да се забави работата по бюджета за следващата година. Причината е, че нейните параметри като лихва, падежи и др. трябвало да се заложат в Закона за бюджета. Ако това не стане, през януари държавата няма да може да
покрива вътрешните плащания, както и обслужването на външния дълг.

Освен това за трите чужди банки, с които правителството има подписан договор за продажба на новия дълг, било по-сигурно да не финализират сделката с министър в оставка.

Съществени реформи предстоят в кратки срокове и в здравеопазването. Министърката Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския много държала на реформа в болниците и приемане на внесения вече от правителството здравен закон, който обаче бе бламиран на първо четене от ресорната комисия в парламента. Тези промени са свързани с партньорското споразумение с Еврокомисията.

В момента тече процедурата по закупуване на 30 нови линейки за спешната помощ, като е задвижено изтеглянето на заем и ако не се
подпише до септември, ще бъде спрян. Има отпуснати 12 млн. лв. от Правителствената инвестиционна програма за въвеждане от догодина на електронното здравеопазване, което също е сред приоритетите на правителството. Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския е планирала до края на годината и оборудване на онкологичните центрове с нова техника.

Вицепремиерът Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. е включила в своите приоритети държавните фирми и ускоряване на инвестициите. Военният министър Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен пък настоява правителството да вземе решение за покупка на нови изтребители за ВВС. Причината е, че модернизацията на бойните самолети е била обещана пред партньорите от НАТО и нямало да се погледне с добро око, ако България не спази ангажимента да започне процедурата.

Сред главните мерки с хоризонт месец септември е и приключване на процедурата по подписване на споразумение за партньорство с ЕК за периода 2014-2020 г. Само преди седмица комисията върна българското предложение със сериозни забележки. Ако те не бъдат изчистени, е възможно България да не получи достъп до голяма част от заделените за страната ни еврофондове в следващите 2 години.

Изчистване на собствеността върху водопроводите и канализацията и довършване на процеса на създаване на ВиК асоциации е една от главните мерки, свързани с успешното приключване на преговорите с комисията, разказа член на правителството.

В образованието пък е набелязано въвеждането на единни учебници за началния курс. Освен това заради еврофондовете спешно трябва да бъде приета и стратегия за развитие на науката и да се пристъпи към окрупняване на университети.

28 септември - това е най-вероятната дата за провеждането на предсрочните избори, около която се очаква да се обединят участниците в КСНС при президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Датата бе лансирана най-напред от ГЕРБ, след което държавният глава споменал “края на септември” като най-реалистичен вариант за избори на срещата си с избраните за евродепутати. Преди 2 дни като най-обсъждана я посочи и шефът на парламента Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Другата възможна дата е 5 октомври. Споменавани са и датите 7 и 21 септември, но 14-и е изключен, понеже е на прага на новата учебна година. Днес зам.-шефката на парламента Мая Манолова заяви пред Нова телевизия, че оставка на правителството е възможна още в сряда, ако партиите се разберат утре за датата на изборите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4476 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар

2014.06.16 | 12:16

10
Teзи боклуци ще изхарчат всички пари,които ще връщаме ние.

2014.06.16 | 13:02

26
Ами за да не харчат пари трябва да ги свалим от власт веднага, щом те не си отиват

2014.06.16 | 12:14

2
Мы однажды вернемся на покинутый берег....

2014.06.16 | 13:02

25
Остроумно, Евтушенко- деградирал алкохолик и руска водколкочна свиня! Евала, добре си се сетил!

2014.06.16 | 13:02

24
Орешарски да си ги сложи на.......... никаква оставка!

2014.06.16 | 13:02

23
Не цитрайте руска поезия в този форум, г-не или г-жо. Нивото е прекалено ниско , тука хората не знаят кой е Иван Вазов. Неуместно е.

2014.06.16 | 13:02

22
Защо, да не би руската поезия да е свещена крава?

2014.06.16 | 13:02

21
ТРЯБВА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА ДОЙДАТ И ДА ИЗРИТАТ ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ МУТРИ И ТЕХНИТЕ БАНДИ В СИБИР!

2014.06.16 | 13:01

20
Павел Вежинов е написал книгата " Следите остават ". Колкото и да бързате да заличавате следите все нещо ще остане другари, и тогава дупе да ви е яко.

2014.06.16 | 13:01

19
planat e da se otkradne kolkoto se moje poveche .....

2014.06.16 | 12:33

18
Няма да има Южен поток не го ли разбра бе павиян

2014.06.16 | 12:33

17
Да избереш ТИКВАТА за премиер е все едно да си вземеш вълк да ти пази овцете ! ГЛУПАЦИ !
БОЗДУГАН--отрепка от Атака

2014.06.16 | 12:15

8
Всеки , който е лапал рязания биберон и е закусвал с турска сперма е полудявал -- жив пример е Любо Аналното от Атака -- дегенерата , който бръщолеви едно и също от една година , отрепката жалка !!
Бойко ТИКВАТА ,шеф на ГЕРБ,ох,ох,ох!

2014.06.16 | 12:33

16
Нямъл съм бил програмъ ? Имам ве , имам прорамъ ! Шийба , ши дигам токъ с 40 %, ши грая мачлетъ , ши ям , ши зимам манги , ши ви прая уфчари ! На вас един голям грездей !Малку лий ?! Устафкааа ! Устафкааа вееее , вашта мамаааа !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини