Дължината на гените се оказва по-важна от функцията им

  • 25 март 2024 19:10

  • 2356
  • 2
Дължината на гените се оказва по-важна от функцията им
© pixabay

Прогресивните промени в организма при стареене могат да се дължат на проблеми с генната експресия. С напредването на възрастта генната експресия става по-трудна при дълги гени, твърди публикация в сп. Trends in Genetics.

Дължината на гените се оказва по-важна от конкретната им функция, според четирите групи учени от Испания, Холандия, Германия и САЩ, участвали в изследването. По-дългите гени имат повече части, които могат да бъдат увредени.

Чрез нервните клетки учените разкриват връзката между стареенето и невродегенеративни заболявания - гените, свързани с натрупванията в мозъка при болест на Алцхаймер са дълги. Увреждането на самите гени също е свързано с ускорено стареене и е свързано с фактори като оксидативен стрес, облъчване с радиация, тютюнопушене и редовен прием на алкохол, предава Bulgaria ON AIR. 

„Изтритата“ информация от човешкия геном може да ни е направила хора

Не е известно по какъв начин дължината на гените влияе на функцията на клетките.  Късите гени са по-податливи на промени, докато дългите не се изменят, но имат по-висок брой взаимодействия с други гени. 

Редовният спорт и здравословното хранене са пример за дейности, водещи до положителни епигенетични промени, но когато страдаме от инфекциозна болест дадени гени биха могли да бъдат изключени от патогена с цел отслабване на организма. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2356 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.26 | 01:25

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.03.25 | 22:46

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини