Учени създадоха плуващ миниробот за откриване на замърсители и патогени

  • 11 януари 2024 19:28

  • 821
  • 1
Учени създадоха плуващ миниробот за откриване на замърсители и патогени
© Pixabay

Китайски учени разработиха миниатюрен, гъвкав, безжичен, плуващ робот без батерии, който открива замърсители и патогени в затворени пространства, съобщава БТА.

Изследването, публикувано в списание „Сайънс Адвансис“ (Science Advances), описва подробно миниатюрната мобилна електронна система, захранвана с външни радиочестотни сигнали.

Устройството с форма на стреличка може да мери температурата, както и да открива и определя количествено хлориди, амоний и частици от вируса SARS-CoV-2 във вода, преминаваща през тесни тръби, които иначе са труднодостъпни.

Китайската пневмония стигна и до Европа

Едновременно с това измерванията на място могат да се предават на намиращ се наблизо смартфон за отчитане, посочват учените.

Учените от Сити юнивърсити в Хонконг, Технологичния университет в Далян и Университета Бейхан са прикрепили магнити и намотки към гъвкави опашчици, които започват да трептят, щом антената получи електромагнитни сигнали. Това изтласква устройството и то се придвижва напред, подобно на делфин.

Екипът добавя и специфични електроди за откриване на хлоридни и амониеви йони във водата с висока степен на точност и модифициран с антитела графенов слой върху друг електрод за улавяне на частици от вируса SARS-CoV-2.

"Тази безжична интелигентна система демонстрира широк потенциал за изследване на затворени пространства, вариращ от откриване на патогени до изследване на замърсяването“, казва Юй Сингъ от Сити юнивърсити в Хонконг, съавтор на научната публикация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
821 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.11 | 22:53

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини