Учени наблюдаваха сливането на два вируса в нов патоген

  • 31 октомври 2022 21:04

  • 1777
  • 5
Учени наблюдаваха сливането на два вируса в нов патоген
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Изследователи са наблюдавали сливането на вируса на грип тип А и на респираторния синцитиален вирус в нов, хибриден патоген, съобщи „Сайънс алърт”.

„Такъв хибриден тип вирус не е описван досега”, каза вирусологът и старши изследовател Пабло Мурсия пред „Гардиън”. „Става дума за вируси от две напълно различни семейства, при които се комбинират геноми и външни протеини. Това е нов тип вирусен патоген”, обясни той. Резултатите от изследването са публикувани в „Нейчър майкробайолъджи”.

Под микроскоп новият вирус изглежда като крак на гекон, като респираторният синцитиален вирус оформя крака, а грипният вирус – пръстите му.

Той е открит при лабораторен експеримент за анализ на взаимодействията между вирусите по време на инфекция.

Учените са установили, че когато двата вируса обединят усилията си, грипният вирус изглежда заразява повече и по-широк спектър човешки клетки. Частиците на грипния вирус тип А превземат имунната система, като използват протеините по повърхността на респираторния синцитиален вирус. Това дава предимство в продължителността на оцеляването на вируса.

Има ли сезонност при разпространението на коронавируса?

Хибридният патоген се разпространява и в клетки без рецептори за грипния вирус, което дава възможност на грипът тип А да превзема по-дълбоко дихателните пътища и да причинява по-тежки инфекции.

Експериментът е ограничен до лабораторни условия, отбелязват учените. Те посочват обаче, че укрепването на грипния вирус в новия хибрид е знак, че подобна „кражба” на качества от друг вирус може би има роля във вирусните пневмонии.

Грипът тип А води до близо пет милиона хоспитализации годишно в света. Респираторният синцитиален вирус е най-честа причина за острите инфекции на долните дихателни пътища при малките деца.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1777 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
scarface

2022.11.01 | 06:29

5
Пускайте го на хората , Бил Гейтс ще се погрижи за всички, събуждайте се.

2022.11.01 | 06:04

4
на майка ви и на майка им п у т к а ат а
Мда

2022.11.01 | 00:02

2
Чичо Гейтс и чичо Шваб, се грижат за вашето здраве. Филантропи, който се събират няколко пъти в годината, за да решават проблемите със пренаселената платена. И вие им нямате , доверие?

2022.11.01 | 05:39

3
На полуграмотните дебили като те6е верваме повече.

2022.10.31 | 23:35

1
Ще яко

Добави коментар

Водещи новини