Китай ще използва почвата на Луната за изграждане на изследователска станция още това десетилетие

  • 12 април 2023 22:48

  • 1800
  • 1
Китай ще използва почвата на Луната за изграждане на изследователска станция още това десетилетие
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китай планира да започне до пет години изграждането на обитаема база върху Луната, като използва лунна почва, съобщи БТА.

Китайските медии съобщават, че амбициозният план трябва да бъде постигнат в рамките на това десетилетие. Повече от 100 китайски учени, изследователи и специалисти в областта на космическите изследвания наскоро се срещнаха на конференция в град Ухан в Централен Китай, за да обсъдят начини за изграждане на инфраструктура на повърхността на Луната, съобщават местните медии.

Дин Леюн, експерт от Китайската академия по инженерна физика, каза, че екип разработва робот, наречен „Китайски супер зидари“, който да прави тухли от лунната почва. „Изграждането на местообитание на Луната е необходимо за дългосрочни лунни изследвания и със сигурност ще бъде реализирано в бъдеще“, казва Дин, като признава, че е няма да е лесно да се постигне това в краткосрочен план.

НАСА показа къща за симулация на живот на Марс

Роботът, натоварен със задачата да прави тухли от лунна почва, ще бъде изстрелян с китайската мисия „Чанъе-8“ около 2028 г., казва Дин и добави, че страната има за цел да извлече първата почвена проба от далечната страна на Луната в рамките на мисия около 2025 г. Преди това Китай е извличал почвени проби от близката страна на спътника при мисията си „Чанъе-5“ през 2020 г., припомнят държавните медии.

Страната е заявила, че иска нейни астронавти да остават на Луната за дълги периоди от време, след като създаде лунна изследователска станция. Дин и десетки експерти присъстваха на Конференцията по извънземно строителство, проведена в Университета за наука и технологии Хуачжун в Ухан през изминалия уикенд.

 

Мая Йорданова
1800 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЛУСТРАЦИЯ У НАС И КАСТРАЦИЯ НА РУСКАТА ПЕДЕРАЦИЯ

2023.08.10 | 12:16

1
НАСА ДА ЗАТРУПА ИЗСРАНАТА РУСИЯ С КОСМИЧЕСКИ КАМЪНИ,ДА НЕ СМЪРДЯТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ИЗСРАНИТЕ РОСИ.

Добави коментар

Водещи новини