Анна Полищук: Уроците на войната за IT индустрията

  • 25 октомври 2022 17:05

  • 1070
  • 1
Анна Полищук: Уроците на войната за IT индустрията
©

Никой не е подготвен да прави бизнес по време на война. Какво означава да си подготвен? В продължение на седмици след началото на инвазията на 24 февруари нашата IT компания не функционираше. Усилията ни бяха насочени към това да намерим безопасно място за екипа. Но къде беше безопасно? Руснаците настъпваха към Киев всеки ден, сирените виеха постоянно, над главите на хората прехвърчаха бомби. Днес много украински IT специалисти са доброволци във войската, а компаниите насочват част от приходите си, за да подпомогнат Украйна във войната. Това заяви Анна Полищук, основател на украинската компания Lalafo, по време на форума Digital Trends 2022.

Полищук е родом от Източна Украйна. Сега тази територията е окупирана от Русия. Като много други украинци преди началото на войната, тя не вярва на слуховете, че назрява военен конкфликт. Никой не смята, че такова нелепо нещо може да се случи в XXI в.  

Войната започва и първата задача на Анна Полищук като съосновател на Lalafo, C2C маркетплейс платформа, е да осигури безопасността на екипа си. Тук идва един от най-важните уроци - не можеш да накараш хората да се преместят, ако не го желаят. 

Анна Полищук: Новата украинска стартъп тенденция са военните технологии

Много от тях имат възрастни родители, които не могат да изоставят, но не могат и да вземат. Други имат деца, трети - не искат да направят от родолюбие. Дни след началото на войната мнозина бяха в отрицание. Те не вярваха какво се случва, сподели Анна. 

Преди 24 февруари IT индустрията в Украйна се състои преимуществено от аутсорсинг компании. Тук е добрата новина - за много от тях инвазията не нанася финансови щети, но е проблем за екипите им, които работят на украинска територия.

Полищук успява да премести около 40 души от екипа си, заедно с техните семейства в Познан, Полша. Много от тях вече са нормализирали работния си режим, но паралелно с това участват в различни доброволчески начинания.

И в момента в Украйна тече активна мобилизация. Тя обаче не е задължителна, на доброволни начала е, уточнява Полищук и допълва:

“Войната променя кариерния път на мнозина.”   

Макс e Q&A инженер. Доскоро той е бил част от Lalafo, но не и сега. Той е доброволец край Хаков и управлява военен дрон. IT специалистите са силно търсени - те са наясно с технологиите, могат да работят с различни софтуери, да разработват системи за засичане на ракети и т.н.. Освен това уменията и познанията им намират широко приложение.

Някои украински IT компании са се специализирали в производството на резервни части за старата военна техника, която бързо излиза извън употреба.

Магдалина, мениджър “Човешки ресурси”, също има ново призвание. Сега тя е доброволец и събира пари за различни каузи в подкрепа на украинската държава и граждани.

Според Анна Полищук до 10% от IT общността в Украйна се е мобилизирана доброволно.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1070 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 23:30

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини