Украински IT компании местят бизнеса си в България

  • 22 ноември 2022 14:06

  • 1298
  • 3
Украински IT компании местят бизнеса си в България
© Pixabay

След началото на военния конфликт в Украйна голям брой ИТ специалисти от страната са наети от компании в Бургас. Според Ивелина Шавова-Стратева, директор на Дирекция "Стопански дейности и икономика" в местната администрация, става въпрос за висококвалифицирани работници в сферата на високите технологии, което налага и сформирането на допълнителни, поддържащи екипи на ниво "джуниър" от страна на бизнеса.

Пред БТА Стратева отчете, че това е глътка въздух за ИТ сектора в Бургас, който продължава да понася ударите от липсата на висококвалифицирани кадри, които често избират реализация в чужбина.

Според Стратева не липсват случаи, в които украински технологични компании са релокирали всичките си работници в страната ни. Една от тях вече е събрала нов, поддържащ екип в Бургас, след като е преместила служителите си във Варна.

Точният брой на украинските компютърни специалисти, които работят в града, не е известен, но от общината отчитат, че броят им може би надхвърля сто.

В стремежа си да се справят с липсата на кадри, компаниите все по-често търсят сътрудничество с професионалните гимназии и университети в Бургас. Провеждат се и редица обучения и академии за преквалификация и квалификация. Положителен пример дава Гимназията по компютърно програмиране и иновации в Бургас, която работи с най-големите технологични компании в страната.

Липсата на училищна фирма не спира нейните възпитаници да разработват и дори да продават своите софтуерни решения, отчете директорът на гимназията Димитрина Тодорова пред БТА. По думите ѝ в училището вече има 18-годишни ученици, които са регистрирали фирма, за да реализират разработеното от тях. От ръководството на гимназията са получили ценни съвети и консултация със специалисти от най-големите компании в ИТ сектора.

Все повече представители на бизнеса търсят възможности за сътрудничество чрез "Бизнес карта Бургас". 

Недостигът на кадри в ИТ сектора е близо 10 000 души

Четири са дружествата в района на Бургас или със седалище в града, в които са наети над 1000 служители, става ясно от данните в интерактивната бизнес карта на местната администрация. Най-много работни места осигурява нефтената рафинерия "Лукойл" или 1362, следвана от местното ВиК дружество с 1272-ма работници.

"Картата представлява отворена платформа, в която всяка фирма може да се регистрира. Данните са попълнени на база анкетно проучване, а заявки за включване получаваме всяка седмица", каза Ивелина Шавова-Стратева. Тя уточни, че тази платформа не обхваща всички дружества с над 1000 служители в общината. Идеята ѝ е да предложи на бизнеса общ поглед върху икономическия потенциал в общината, като е предоставена възможност за намиране на партньорства в различни икономически сектори.

Общата статистика в картата показва, че в района на Бургас са регистрирани 3431 фирми, а заетите в тях са 65 593.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1298 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.11.24 | 17:07

3
Ужас! Още Укри у нас!

2022.11.22 | 14:27

2
ужас! само тези ни липсваха!
Мери

2022.11.22 | 14:27

1
Тея не ни трябват и на снимка дори. Да не идват.

Добави коментар

Водещи новини