„ИнСайт“ приключва мисията си на Марс през лятото

  • 18 май 2022 18:06

  • 1830
  • 0
„ИнСайт“ приключва мисията си на Марс през лятото
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

НАСА обяви, че нейният спускаем апарат „ИнСайт“ ще изчерпи енергията си през лятото, с което ще бъде сложен край на научното му движение на Червената планета, предаде БТА.

Служители на американската космическа агенция обявиха на брифинг, че се надяват марсианска прашна буря да премине над спускаемия апарат, като по време на процеса изчисти праха от слънчевите му панели. Така той ще може да се зареди отново и мисията му да бъде продължена.

Доказателства за прашни бури са забелязани на десетки мили от мястото, където се намира „ИнСайт“, каза на брифинга Брус Банерд, главен изследовател на мисията и главен учен в лабораторията за реактивно движение на НАСА. Той обаче отбеляза, че това е малко вероятно да се случи, но и не е напълно изключено.

Апаратът "ИнСайт" на НАСА регистрира "чудовищен трус" на Марс

Междувременно стана ясно, че през юли ще бъдат изключени всички инструменти на „ИнСайт“, с изключение на неговия сеизмометър. Комуникацията с апарата няма да бъде прекъсната напълно.

„ИнСайт“ трансформира нашето разбиране за Марс и постави основата за бъдеща мисия“, каза Лори Глейз, изследовател по планетарни науки в НАСА.

„Можем да приложим това, което сме научили за вътрешната структура на Марс, към Земята, Луната, Венера и други скалисти планети в други слънчеви системи“, добави още Глейз.

След кацането си на Марс през 2018 г., „ИнСайт“ бе натоварен със задачата да проучи вътрешността на планетата. Спускаемият апарат откри повече от 1300 труса. Учените смятат, че основните запаси от магма на планетата причиняват земетресенията, въпреки че вулканите не изригват активно на повърхността на Червената планета.

Независимо, че е опустошен от прашни бури и трудно се захранва, апаратът продължи да прави научни открития – като „чудовищното“ земетресение на Марс преди броени дни. То е най-силното, измервано някога от Земята.

Банерд каза, че данните, събрани от този трус, ще помогнат на учените допълнително да усъвършенстват своите теории за размера и състава на ядрото на планетата, както и да предоставят нови подробности за магнитното поле на Марс. „Преди „ИнСайт“ имахме размита картина за това как изглежда вътрешността на Марс. Сега вече знаем повече за дебелината на кората и ядрото, информация, която ще хвърли повече светлина върху формирането на планетата.“

„На Марс трусовете са причинени от свиването на кората поради охлаждане и вертикални движения от термично повдигане или потъване“, уточни още Банерд в интервю за ЮПИ.

Глейз добави, че в предстоящата мисия на агенцията „Драгънфлай“ (Dragonfly) ще бъде изпратен винтов апарат, който да лети до най-големия спътник на Сатурн - Титан.

Очаква се тази мисия да стартира през 2025 г. и апаратът да кацне на Титан през 2034 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини