Апаратът "ИнСайт" на НАСА регистрира "чудовищен трус" на Марс

  • 13 май 2022 12:12

  • 4109
  • 1
Апаратът "ИнСайт" на НАСА регистрира "чудовищен трус" на Марс
© Getty Images/Guliver (архив)

Апаратът "ИнСайт" на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на Марс или която и да било друга планета - с магнитуд 5,0, съобщи ЮПИ.

Спускаемият апарат "ИнСайт" е на Марс от края на 2018 г. Той има много чувствителен сеизмометър, за да изследва вътрешността на планетата. 

Предишният най-силен трус беше регистриран на Марс миналия август. Той беше с магнитуд 4,2. 

"Откакто инсталирахме сеизмометъра на Марс през декември 2018 г., очакваме "големия трус" - каза Брус Бенерд, главен изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена. - Този трус несъмнено ще даде нов поглед към планетата. Учени ще анализират данните и ще научават нови неща за Марс с години". 

Преминавайки през материала в кората, мантията и ядрото на Марс, сеизмичните вълни се променят по начини, които дават възможност на сеизмолозите да определят дълбочината и състава на тези слоеве. 

"ИнСайт": На Марс има трусове

Апаратът "ИнСайт" е от програмата "Дискавъри" (Отритие) на НАСА, която изследва детайлно Марс. Той вече работи с по-малко енергия заради нормалното запрашване на слънчевите панели. Това може да сложи край на мисията тази година.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави изследвания с нагреваемата си сонда. "ИнСайт" направи множество невероятни снимки и открития. През април 2019 г. апаратът регистрира за първи път трус на Червената планета, допълва БТА. 

Регистрираха за първи път в историята трус на Марс

Последвайте канала на

Весела Найденова
4109 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.17 | 09:32

1
Леле мале, толкова силен М5.0 марсианците по панелките да внимават...

Добави коментар

Водещи новини