Китайски открития на Марс предполагат, че вода е имало на повърхността по-дълго

  • 12 май 2022 16:09

  • 5249
  • 0
Китайски открития на Марс предполагат, че вода е имало на повърхността по-дълго
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Китайски открития на Марс предполагат, че вода е съществувала на повърхността на планетата за по-дълъг период от време, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хидратирани минерали, открити от китайския роботизиран роувър "Чжужун" в огромен басейн, за който се допуска, че е бил древен океан, дават основание да се смята, че е имало вода на повърхността по-дълго, отколкото се предполагаше досега, казват китайски учени.

Анализ на данните, изпратени от апарата, показват признаци на вода в проби от минерали, датиращи отпреди 700 милиона години, обясняват учените в публикация в "Сайънс адвансис".

Смята се, че Марс е бил влажен допреди около 3 милиарда години. В настоящия период на повърхността няма вода.

Слънчевите батерии са оптимален източник на енергия за бази на Марс

Пръстта, съдържаща минералите, взети от роувъра, е била твърда кора, вероятно образувала се от издигане на подпочвени води или от разтопен лед, който се е изпарил, смятат китайските учени.

Апаратът "Чжужун" изследва обширната равнина Утопия от кацането си на Червената планетата през май миналата година. Изминал е около два километра и събира данни за повърхността на Марс.

През последните години орбитална сонда на Европейската космическа агенция откри данни за вода под леда на южния полюс на планетата.

Константин Тодоров
5249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини