Европейско-руска мисия до Марс ще се забави заради войната в Украйна

  • 01 март 2022 12:27

  • 1408
  • 0
Европейско-руска мисия до Марс ще се забави заради войната в Украйна
© Getty Images

Стартът на съвместната европейско-руска космическа мисия до Марс тази година е "много малко вероятен" заради санкциите, свързани с войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11860

След среща на представители от 22-те страни-членки, ЕКА прави оценка на последиците от санкциите за сътрудничеството с руската космическа агенция Роскосмос.

"Заради санкциите и по-широкия контекст изстрелването през 2022 г. е много малко вероятно" за мисията "ЕкзоМарс", се посочва в съобщение на ЕКА.

Изстрелването на мисията вече бе отложено през 2020 г. заради пандемията от новия коронавирус и поради технически проблеми. Мисията трябваше да бъде изстреляна от космодрума Байконур в Казахстан през септември от руска ракета "Протон".

Отлагането на старт обичайно означава изчакване с месеци или години, докато се появи нова възможност при подходящо подреждане на планетите.

Целта на първия европейски роувър на Марс е да се допринесе за установяването дали някога е имало живот на планетата. Пробен апарат бе изстрелян през 2016 г., но се разби на повърхността на планетата.

В събота Роскосмос обяви, че оттегля персонала си от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана. Няколко европейски спътника бяха изстреляни с руски ракети оттам и бе планирано през предстоящата година да бъдат изведени още.

Ръководителят на операциите на НАСА обяви в понеделник, че агенцията действа на Международната космическа станция с руско участие и подкрепа, както обичайно. Екипите по управление на полетите комуникират и работят заедно, каза Кати Лудърс. Разбираме глобалната ситуация, но като съвместен екип работим заедно, каза тя

"Действали сме в подобни ситуации и преди и двете страни винаги работят много професионално", допълни тя.

Завърши излизането на двама руски космонавти в открития космос

Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай трябва да се завърне на Земята в края на март с двама руски космонавти с капсула "Союз".

Руските апарати бяха единственият начин за придвижване до и от Международната космическа станция, след като НАСА пенсионира совалките през 2011 г. и до първия полет с частната "СпейсЕкс" през 2021 г.

Виолета Симеонова
1408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини