Ловец на компютърни вируси предупреди за нападения

  • 07 юни 2012 06:45

  • 3304
  • 1
Ловец на компютърни вируси предупреди за нападения
©

Шефът на руската компания за разработване на антивирусни програми Евгени Касперски предупреди, че е много вероятно да се появят нови мощни вируси и че според него в бъдеще са възможни унищожителни атаки в кибернетичното пространство, предаде Франс прес.

Касперски заяви пред участниците в конференция по проблемите на кибернетичната сигурност в Телавивския университет, че "е логично да се предположи, че в световната мрежа са пуснати и други вируси, които не сме успели да засечем че с тях вече са заразени компютри".

Компанията Касперски разкри неотдавна съществуването на мощния вирус, наречен "Флейм" /"Пламък"/, който най-вероятно е бил използван за нападение срещу компютърни системи в Иран, посочва АФП. Преди месец Техеран обяви, че е бил блокиран вирус, който е бил използван за атака на компютри в иранската петролна промишленост.

Според руската компания "Флейм" е "20 пъти по-мощен от "Стукснет", чието съществуване бе разкрито през юни 2010 г. и който бе използван срещу ирански ядрени обекти. Предполага се, че "Стукснет" е бил създаден в Израел.

На въпрос дали Израел е замесен в създаването на "Флейм", Евгени Касперски отговори, че не иска да се занимава със спекулации. Той подчерта, че създаването на такъв вирус не е задължително дело на страни с напреднали информационни технологии. Според него разработването на "Флейм" е струвало "най-малко 100 милиона долара", а потенциалните последици от него са огромни.

"Това не е просто кибернетична война, това е кибернетичен тероризъм", подчерта той.

Вчера израелският министър по стратегическите въпроси Моше Аялон обяви, че смята за оправдано използването на мощни компютърни вируси с цел да се пресече иранската ядрена заплаха. С тези думи той подхрани слуховете, че вероятно Израел е замесен в създаването на "Флейм".

Последвайте канала на

3304 1

Коментари 1

Добави коментар
XAXAXA!

2012.06.18 | 16:16

1
"Мощни" вируси правят шефовете на антивирусни компании.

Добави коментар

Водещи новини