Създадоха "лепило" за кости

  • 04 юни 2012 08:08

  • 2987
  • 0
Създадоха "лепило" за кости
©

Костните фрактури са трудни за лечение, често изискват хирургическа намеса, а възстановяването им отнема месеци – болезнени и обездвижени за пациента.

Учени изобретиха гел, който може да възстановява счупени кости за броени дни. Изследователите от Центъра за регенеративна бионаука към университета в Джорджия са успели да извлекат протеин от стволови клетки, който участва във възстановяването на костите, пише "Списание 8", позовавайки се на lifeslittlemysteries.com

Направеният от него гел, наречен „фрактурен маджун", се инжектира върху мястото на счупване. Много скоро след нанасянето пациентът възстановява двигателните функции на крайника.

Веществото се филтрира от клетките, разлагайки го на безвредни остатъчни продукти  успоредно с изграждането на нова костна тъкан. Целта на протеиновия „маджун" е да намали времето за възстановяване и да елиминира опасностите от инфекции и повторни фрактури през този период.

При тестовете с плъхове животните се възстановяват до две седмици без почти никакви следи от травмата. Сега учените се надяват да успеят да повторят успеха от лабораторията и при изработването на костно лепило за хора, но уточняват, че процесът ще отнеме поне още две години.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2987 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини