Роботи може да изместят финансовите консултанти

  • 18 юли 2021 13:38

  • 1826
  • 0
Роботи може да изместят финансовите консултанти
© Pixabay

Професията на финансовия консултант може да бъде изместена от роботи. Техните съвети как да управляваме парите си много скоро могат да навлязат на пазара на банковите услуги. Такива технологии вече съществуват и са на път да навлязат по-широко в живота ни, информира БНР.

Ако не сте сигурни какви банкови и финансови продукти да използвате, за да управлявате по-добре парите си, много скоро  можете да получавате съвет не от човек, а от робот. Такива технологии вече съществуват и са част от услугите, които банките предлагат, казва Момчил Зарев, търговски директор в компания за разработка на финансов софтуер.

„Гласови команди, подадени примерно през вайбър или през месинджър много лесно могат да бъдат изработени от софтуер и да бъде върнат гласов отговор обратно, доста подобен резултат на това да говорите с човек по телефона“.

Д-р Лъчезар Танчев: С новия робот Da Vinci имаме по-голяма свобода на действие при работа върху различни органи

Интелигентната система може да дава компетентни отговори затова как да управляваме парите си, но засега все още не може напълно да измести финансовият консултант.

„По-скоро ще оптимизира неговата работа по такъв начин, че банковият консултант да не е нужно да се занимава с математически модели и прочие. Не трябва да забравяме, че човешкият мозък все още работи доста по-добре от компютърния“.

Около 20 на сто от банките у нас вече прилагат подобни технологии.

Теодора Александрова
1826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини