Обсерваторията в Рожен отваря врати за посетители, ще има нов роботизиран телескоп

  • 14 юни 2021 15:43

  • 472
  • 0
Обсерваторията в Рожен отваря врати за посетители, ще има нов роботизиран телескоп
© Булфото архив

Ден на отворените врати ще има на 20 юни в Националната астрономическа обсерватория (НАО)"Рожен", съобщават от Института по астрономия на БАН.

Събитието се организира по традиция на християнския празник Петдесетница, а тази година предхожда началото на изграждането на нов телескоп.

Националната астрономическа обсерватория "Рожен" ще има нов роботизиран телескоп

От 10:00 до 16:00 ч. посетителите ще могат разгледат най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа, съоръженията в обсерваторията, сред които е 2-метровият телескоп. Ще имат възможността да се срещнат с помощник-директора на НАО д-р Никола Петров, който отговаря за обсерваторията, както и с дежурния екип астрономи. От тях те ще научат за задачите, по които се работи в момента в НАО, както и за бъдещето на обсерваторията.

На Петдесетница е и празникът на параклиса "Света Троица", издигнат през 1935 г. и разположен непосредствено до входа на наблюдателната кула на 2-метровия телескоп. Новият 1,5-метров телескоп с оптична система "Ричи-Кретиен" е австрийско производство, разказват от БАН, цитирани от БТА.

След издигането на фундамента и на колоната за него ще бъде построена наблюдателна кула с купол. Нейният диаметър ще е 8 м, а височината - 6 м. Там ще бъде монтиран изцяло роботизираният и дистанционно управляем телескоп. Той ще изпълнява програмата за астрономически наблюдения без човешка намеса и при отчитане на атмосферните условия. Автоматизирана метеорологична станция към телескопа ще следи за силата и посоката на вятъра, за относителната влажност на въздуха и за евентуално заоблачаване.

Умният управляващ софтуер ще затваря телескопа и купола в случай на метеорологична опасност за оптичната система и електрониката. Кулата на новия телескоп ще бъде в близост до кулите на 60-сантиметровия телескоп "Касегрен" и 50 на 70-сантиметровия "Шмит".

На 22 юни се очаква да пристигне Дитмар Вайнцингер, главен мениджър на фирмата-производител. "Гостът от Австрия ще се запознае с обсерваторията и с площадката, на която планираме да се монтира новият телескоп. Ще обсъдим и графика за изпълнение на монтажа и готовността за изграждане на фундамента на телескопа през тази година", разказва директорът на ИА с НАО проф. Евгени Семков. По думите му основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за проследяване на малки тела от Слънчевата система, променливи звезди и квазари. Очаква се през лятото на 2022 г. да бъдат направени първите тестови наблюдения с телескопа и той да заеме своето място в научната програма на Института по астрономия.

Проектът за новия телескоп е финансиран изцяло по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от Министерството на образованието и науката. Срокът за изработка и доставка на телескопа е 18 месеца, а за неговото монтиране в Рожен - три месеца.

Мая Йорданова
472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини