Д-р Лъчезар Танчев: С новия робот Da Vinci имаме по-голяма свобода на действие при работа върху различни органи

  • 12 юли 2021 10:18

  • 2370
  • 0
Д-р Лъчезар Танчев: С новия робот Da Vinci имаме по-голяма свобода на действие при работа върху различни органи
©

Какво представлява роботът Da Vinci? Днес се срещаме с д-р Танчев – акушер гинеколог в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, който концентрира професионалните си интереси в областта на минимално инвазивната хирургия и днес ще ни разкаже малко повече за роботизираната хирургия.

Д-р Танчев е член на екипа въвел роботизираната хирургия в България през 2008 г. в Медицински Университет - Плевен, където работи до 2017 г., когато става част от екипа на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, при старирането на роботизираната програма в болницата. Преминава сертификационни курсове по роботизирана хирургия в Страсбург, Франция и Истанбул, Турция, както за асистент до пациента, така и за конзолен хирург.

Д-р Танчев, какво представлява операцията с робот Da Vinci? 

Роботът да Винчи е платформа, създадена да осигури максимална прецизност при минимална инвазия, що се касае до хирургичен достъп. Посредством системата можем да разширим границите, в които хирургията с минимални разрези е приложима. Хирургичният робот се състои от няколко основни компонента – кула до пациента, която е в пряк достъп с болния и разполага с 4 роботизирани хирургични ръце; кула за визуализация - инкорпорира в себе си всички компоненти (светлина, електроенергия, 3D образ) задължителни при ендоскопска хирургия; конзола – командният център, който управлява останалите части и от където хирургът извършва същинската част на операцията.

Набират ли популярност операциите с роботизираната система da Vinci или са все още сравнително нови у нас?

Смятам, че роботизираната хирургия върви ръка за ръка, както с настоящето, така и с бъдещето. Тази тенденция е глобална и ние не правим изключение. Разбира се натрупването на опит с всяка една методика е от значение за подобряване на резултатите от прилагането ѝ, намаляване на честотата на усложненията, съкращаване на оперативното време. По-бързото възстановяване, намалената следоперативна болка и по-добрият естетичен ефект са добре известни предимства на лапароскопската и роботизираната хирургия и са активно търсени от пациентите. 

При какви случаи пациентът може да избере операция с робот Da Vinci? 

По-голямата част от гинекологичните проблеми, които налагат оперативно лечение могат да бъдат обект на асистирана с робот хирургия. Най-често я използваме при злокачествените заболявания на тялото на матката и шийката на матката, но и при доброкачествени като миома и ендометриоза. 

Други подходящи кандидати за гинекологична роботизирана хирургия са пациентките с наднормено тегло и затлъстяване. Те най-често имат много придружаващи заболявания, които са допълнителен рисков фактор както за интра, така и за следоперативния период, особено що се касае до зарастването на оперативната рана има риск от образуване на хернии на мястото на коремния разрез. 

Разбира се всяка ситуация е индивидуална и трябва да се търси баланс между предимствата и недостатъците на различните методи, за различни заболявания при конкретен пациент, съобразено и със съответното финансиране. Не е тайна, че роботизираната хирургия е скъпа и НЗОК поема интервенцията при определени пациенти. Такива със злокачествени гинекологични заболявания, както и пациентите със затлъстяване и доброкачествени тумори. Всички останали сами заплащат разходите за интервенцията.

Мислите ли, че България напредва едновременно с други държави по отношение на роботизираната хирургия?

В България прилагаме роботизирана хирургия от 2008 г. - само 2 години след като тя бе одобрена в САЩ. Към момента смятам, че разполагаме на национално ниво с не малък брой функциониращи системи (седем), които се използват в областта на гинекологията, урологията, коремната и гръдната хирургия. Щастлив съм, че имам възможността да работя в институция, в която работят всички тези специалности и то на много високо ниво. Горд съм и че с екипите от всяка една от тези области вече сме имали комбинирани операции. Предразполагащ за подобни взаимодействия е фактът, че от началото на 2020 г. в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда беше инсталиран най-високият клас DaVinci Xi, който надгражда по-старите и бюджетните нови варианти, позволявайки още по-голяма свобода на действие, особено при работа върху различни органи (т.е. анатомични зони). 

Друга тенденция която е в унисон с намаляване на травмата за пациента, без да страдат диагностиката и лечението, е развитието на идеята за т.нар. сентинелна лимфна дисекция. Това означава, че търсим лимфните възли които първи дренират болното място и ако има разсейки - там те ще бъдат открити. Роботизираната система има филтър (FireFly), който след инжектирането на специално субстанция ни показва кой точно е този стражеви лимфен възел. Благодарение на тясното сътрудничество с колегите патоанатоми ние знаем, още по време на операцията, дали има разсейки в тези лимфни възли и можем да прецизираме обема на лимфната дисекция.

Какви са предимствата на робота Da Vinci във вашата специалност? 

С риск да се повторя мога да обобщя с няколко думи: прецизност, минимална травма, намалена кръвозагуба, бързо възстановяване, добър естетичен ефект, ергономия за хирургичния екип, възможност за интердисциплинарна работа. Добрата визуализация на анатомичните структури в малкия таз, също така, дават възможност и за обучение и научна работа - най-вече поради факта, че достъпът до полето (в дълбочина) често е затруднен и видим предимно за оператора при отворената хирургия. 

Биография на д-р Танчев:

Д-р Танчев концентрира професионалните си интереси в областта на минимално инвазивната хирургия (роботизирана, лапароскопска и хистероскопска), онкогинекологията и урогинекологията. Защитава дисертация на тема лапароскопска и роботизирана анатомия на малък таз при онкогинекологични операции в Медицински университет – Плевен, където последователно е докторант, асистент, главен асистент и началник на Отделение по Онкогинекология. Д-р Танчев е член на екипа въвел роботизираната хирургия в България през 2008 г. в Медицински Университет - Плевен, където работи до 2017 г., когато става част от екипа на Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда, при старирането на роботизираната програма в болницата. Преминава сертификационни курсове по роботизирана хирургия в Страсбург, Франция и Истанбул, Турция, както за асистент до пациента, така и за конзолен хирург. Има квалификационни курсове по лапароскопия, хистероскопия, колпоскопия, ехографска диагностика, оперативна урогинекология (Дрезден и Aйхщет, Германия; Виена, Австрия). Участва многократно като лектор в курсове за следдипломна квалификация по лапароскопска хирургия, българоезично и англоезично обучение по акушерство и гинекология на студенти по медицина. Д-р Танчев има над 60 публикации в български и чуждестранни научни списания и над 70 доклада от конгреси и конференции (България, САЩ, Турция, Румъния, Гърция, Германия). Член е на национални и международни професионални дружества (БААГ, БАОГ, БАМИГХ, SERGS, SLS, SEERSS). Владее английски, немски и румънски и ползва испански, френски и руски език.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
2370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини