САЩ и още 7 страни подписаха споразумения за установяване на правила за изследвания на Космоса

САЩ и още 7 страни подписаха споразумения за установяване на правила за космически изследвания, съобщи НАСА, цитирана от ДПА.

Споразуменията "Артемида", носещи името на американската космическа програма за изпращане на астронавти на Луната до 2024 г., бяха подписани от Австралия, Великобритания, Канада, Япония, Люксембург, Италия и Обединените арабски емирства.

Чрез "Артемида" НАСА цели да установи устойчиви правила за изследване на лунната повърхност до 2028 г., като стъпка към изпращането на първата човешка мисия до Марс.

Принципите се отнасят до извършването на безопасни операции, употребата на космическите ресурси, намаляването на орбиталните отломки и обмена на научни данни.

Япония ще построи завод на Луната до 2035 г.

Големи космически сили като Китай и Русия не са сред страните, подписали споразуменията, но НАСА се надява, че още държави ще се присъединят скоро, допълва БТА.

Коментари

  1. 2020.10.14 | 08:18
    като гледам от всички подписали я, само една е космическа държава, другите са някакви там.
    1. 2020.10.14 | 09:47
      като гледаш да но като четеш разбираш че руснаците китайците и индийците нямат интерес да не замърсяват космоса иначе казано то си им е В ПРИРОДАТА предполагам че като гледаш би си купил продукти от пазара в УХАН или някой такъв в индия А МОЖЕ ДА ПОСЕТИШ и руски ресторант
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Технологии

още

Анкета

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Кое място ще посетите първо след разхлабването на мерките?

Избрано от Интернет