НАСА тества титаниева тоалетна за 23 милиона долара на борда на МКС

  • 02 октомври 2020 10:59

  • 961
  • 0
НАСА тества титаниева тоалетна за 23 милиона долара на борда на МКС
© Getty Images/Guliver

Първата космическа тоалетна, произведена от НАСА от десетилетия, е подходяща за използване от жени, произведена е от титан и е на стойност 23 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес.

Тя ще бъде изпробвана първо на борда на Международната космическа станция (МКС), преди евентуално да бъде монтирана на кораб до Луната.

Съоръжението трябваше да се отправи към МКС късно в четвъртък от Уолъпс Айлънд, щата Вирджиния с товарна капсула на "Нортроп Груман", но изстрелването й бе отменено две минути преди старта.

Тоалетната тежи 45 килограма, висока е 71 сантиметра и е наполовина на двете руски тоалетни, монтирани на МКС. Проектирана е, за да може да се побере в капсулите "Орион" на НАСА, които трябва да отведат астронавти на Луната след няколко години.

Астронавтите на МКС ще я изпробват в следващите няколко месеца. Ако действа добре и ефективно, тоалетната ще се използва и занапред.

Все повече тоалетни за космоса ще бъдат необходими в близко бъдеще, след като "СпейсЕкс" започна да транспортира астронавти до МКС, а и "Боинг" се очаква в рамките на година също да изстрелят пилотиран кораб.

Японски астронавт: В космоса най-важното нещо е тоалетната!

Новата тоалетна ще бъде в американския отсек на МКС. Старите са по-подходящи за използване от мъже. За да създаде удобства и за жените, НАСА наклони седалката на новата тоалетна и я направи по-висока. Новата форма ще помогне на астронавтите да се разположат по-добре, каза Мелиса Маккинли, мениджър на проекта от космическия център "Джонсън".

"Почистването е голям проблем. Не искаме да има никакви течове и разпиляване", казва тя. Достатъчно е да си припомним, че при безтегловност всичко се рее в пространството. Маккинли уточни, че са направени корекции и на използваните сега тоалетни, за да бъде по-удобно на астронавтките да ги използват.

Новата тоалетна се почиства, както и настоящите - чрез въздушно засмукване, не с вода и благодарение на гравитацията. Урината, събирана в новата тоалетна, ще се рециклира за производство на вода за пиене и готвене в космоса. Тя е изработена от титан, за да издържи на киселинността при обработката на урината.

В Космоса няма тоалетна, НАСА дава 30 000 долара за решение на проблема

Ходенето до тоалетна в космоса може да ви звучи като нещо съвсем обикновено, но "понякога най-простите неща стават много трудни" без гравитация, казва астронавтът от НАСА Майк Хопкинс, командир на втория екипаж на "СпейсЕкс", който трябва да се отправи към МКС на 31 октомври от космическия център "Кенеди".

Старите тоалетни не са трудни за използване, но малките промени в дизайна може да са много значими за жените в космоса, отбеляза астронавтката от НАСА Шанън Уокър, която вече е била на МКС и е включена в екипажа на "СпейсЕкс".

За последен път НАСА е поръчвала тоалетни за космоса през 90-те години за двуседмичните мисии на космическите совалки.

Заедно с тоалетната, към МКС ще се отправят и оборудване за ремонт на теча на въздух от МКС, семена репички за оранжерията, камера, както и новият серум против бръчки на козметичната компания "Есте Лаудер". НАСА се договори с фирмата да заснеме продукта в космоса, за да използва кадрите в реклами, допълва БТА.

Novini.bg
961 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини