Установиха произхода на загадъчно стъкло в либийската пустиня

  • 20 май 2019 12:27

  • 4713
  • 1
Установиха произхода на загадъчно стъкло в либийската пустиня
© Pixabay

Учени от университета Къртин в Австралия разкриха произхода на загадъчни стъклени образувания в либийската пустиня в Африка, съобщи Физ.орг. Оказа се, че кристалните структури са се образували в резултат на сблъсък на нашата планета с метеорит, а не на експлозия в атмосферата, както се смяташе по-рано.

Специалистите изследвали зърна циркон, уловени като в капан в жълти стъклени образувания от силициев диоксид, за които е установено, че са се образували преди 29 милиона години и са разпръснати върху няколко хиляди кв.км площ. Материалът бил използван за създаване на скарабей в украшение, открито в гробницата на Тутанкамон.

По думите на учените, зърната циркон са съхранили следи от редкия минерал реидит, който се образува при високо налягане, например при сблъсък на Земята с метеорит.

В съответствие с алтернативната версия, която стана популярна през 2013 г., стъклото се е образувало в резултат на ударна вълна от експлозия на небесно тяло, което навлязло в земната атмосфера. Резултатите от предишни изследвания показаха, че в такъв случай експлозията вероятно е била с мощност 100 мегатона тротилов еквивалент. Наличието на реидит обаче опровергава подобни твърдения.

БТА
4713 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ваща мм,седесаро-комунистическа,крадлива!

2019.05.20 | 13:21

1

И двете шайки страх ги тресе от евентуалното избиране на Кьовеши за Главен прокурор,та за това са се мобилизирали.

Добави коментар

Водещи новини