Сомалийски бунтовници използват Twitter като оръжие

  • 16 декември 2011 18:03

  • 1145
  • 0
Сомалийски бунтовници използват Twitter като оръжие
©

огъщите ислямистки бунтовници в Сомалия, известни под името Шабаб, са отворили свой профил в микроблогинг платформата Twitter и го използват, за да водят пропагандна война с враговете си, съобщава вестник New York Times.

Фракцията използва социалната мрежа, за да се хвали за скорошни атаки и да отправя заплахи към противниците си, най-вече към армията на съседна Кения, пише dnevnik.bg.

Това е необичаен ход за Шабаб, които яростно се противопоставят на всякакви западни идеи – музика, филми, прически и други. Те дори блокират хуманитарната помощ, пристигаща от западни държави в името на своята ултраконсервативна интерпретация на исляма.

Експерти по тероризъм казват пред NYT, че екстремизмът през Twitter е част от нова тенденция, при която части от мрежата на Ал Кайда използват социални медии като Facebook, MySpace, YouTube и Twitter.

Чрез тях терористичните групи набират нови членове, събират средства и разпространяват пропаганда много по-ефективно отпреди.

Шабаб водят битки на няколко фронта срещу миротворци от Африканския съюз, армиите на Кения и Етиопия и понякога стават цел на американски въздушни удари.

Най-скорошната им война обаче се води в Twitter и е насочена срещу майор Емануел Чирчир, говорителят на кенийските военни. Той например разпространява съобщения, които твърдят, че екстремистите превозват оръжия с магарета, така че "всяка голяма група магарета ще се смята за дейност на Шабаб".

Те от своя страна му отвръщат, че предложената от майора тактика ще му навлече гнева на организациите за защита на правата на животните. В някои свои съобщения ислямистите дори критикуват правописа на говорителя.

Макар и склонни на огромни жестокости, Шабаб често демонстрират сериозни компютърни умения. Според американските власти също така става все по-притеснително, че добре образовани западни специалисти работят за организацията.

Невъзможно е да се установи кой стои зад профила в Twitter, но служители на Африканския съюз и западни държави са потвърдили, че той е автентичен и действително разпространява информация от името на организацията Шабаб.

В него се пише на правилен, дори леко жаргонен английски, и явно има за цел да привлече интереса на хора извън Сомалия. Тактиката изглежда работи, тъй като към момента профилът има 4,125 последователи. Верни на истинскинския бунтовнически дух, Шабаб не следват никого в платформата за микроблогинг.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1145 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини