Лятото е тук и тараторът е най-актуалната супа, перфектната компания за ледената мастика.
(По желание) Накисвате филийките хляб във вода, отцеждате ги добре и ги добавяте към супата. Според някои от рецептите за гаспачо, хляб се добавя, според други не. С добавен хляб студената супа става по-плътна.
Bon Appétit!
18 януари 2020 г. в 09:00 ч.
Има и един друг вариант за студена супа, алтернатива на любимия на българите таратор - испанската студена супа гаспачо. Тя разбива представата на българина, че доматената супа трябва да е топла. Освежаваща през горещите летни дни, студената доматена супа гаспачо може да се превърне в чудесно мезе за чаша ракия.
Първата стъпка от рецептата за Гаспачо е да обелите доматите от люспите. Ако са добре узрели няма да имате проблем, но ако не са все още меки беленето ще стане по-трудно. Лесен вариант за белене на доматите е следният: правите по едно кръстче с нож от долната страна на всеки домат, след което ги пускате за няколко секунди във вряща вода. Доматите трябва да стоят във врящата вода наистина няколко секунди, защото в противен случай ще се сварят, а за гаспачо са нужни сурови домати. След това ги вадите от водата, например с решетъчна лъжица, или пък с вилица и веднага ги слагате в купа със студена вода. От рязката смяна на температурата люспите на доматите се отделят много лесно.Обелените домати пюрирате в кухненски робот, или блендер за няколко секунди. Не трябва да се получава пюре, а да останат и парченца домати в доматената супа.
Измивате, обелвате краставицата и я нарязвате на възможно по-дребни парченца. Почиствате и чушката и нея нарязвате по същия начин. Така постъпвате и с чесъна, лука и магданоза. Смесвате всички зеленчуци с пюрираните домати. Подправяте със солта и черния пипер, добавяте и 2-3 супени лъжици зехтин. И супата е готова!
Може всички съставки да се смелят с блендер, или кухненски робот, но така студената доматена супа ще стане съвсем гладка, а в гаспачо трябва да се усещат парченцата зеленчуци.Супата се сервира студена. Затова, след като се сложат всички съставки супата се слага в хладилника за 1-2 часа.Рецептата за испанската студена супа гаспачо е изпълнена!
Ако рецептата за гаспачо ви е допаднала и сте сколнни да експериментирате със студените супи, то може да пробвате и студена супа от червено цвекло. Искриящият ѝ цвят е малко подвеждащ, защото вкусът на студетата супа от червено цвекло не е никак ексцентричен и много напомня вкусът на таратора. Само че вместо краставица се ползва червено цвекло.
Друга сполучлива рецепта за студена супа е рецептата за студена крем супа от тиквички и авокадо. Студената крем супа от тиквички и авокадо става много гладка и засищаща и една купичка от нея едновременно ще ви освежи, ще ви засити и ще ви достави необходимите витамини, пише supichka.com.
)
)