Търговци: Регулацията на пазара не позволява да се търговията с медикаменти приобщи към "Достъпно за вас"

Булфото (архив)
share

Регулацията на пазара на лекарства не позволява търговията с медикаменти да се приобщи към "Достъпно за вас". Това коментираха търговци във връзка с намерението на Министерството на икономиката да обмисли разширяването на кампанията към нехранителните стоки, включително лекарствени продукти, предаде БНР.

 Подобни разговори на бранша с властта досега не са водени.

Множеството регулации, особено при отпускането на лекарства с рецепти, поставят търговията с медикаменти на специален режим, което изключва приобщаването им към подобни инициативи като при останалите стоки, обясни пред БНР Венцислав Маринов от Асоциацията на търговците на едро с лекарства

"По отношение на лекарствата с рецепта това е невъзможно. Всякаква комуникация на цени там е законово забранена. Там по-скоро държавата прави съвсем друго - през самата регулация на цените и те вече са най-евтините в Европа като цяло", каза той.

За останалите продукти в аптеките биха могли да се водят разговори и да се търси работещ механизъм, коментира още Венцислав Маринов: "Чисто комуникационно смятам, че носи предимство".

"Достъпно за вас": Кои са 12 основни храни с най-голямо намаление?

Водещи новини

Още новини