Стойчо Кацаров: Не е работа на НС да избира ръководство на НЗОК, апетитите са заради много средства

Bulphoto (архив)
share

Не изглежда добре. Такива са партийните интереси. Това са партийни назначения. Разпределят си властта по квоти и си слагат свои хора. И предишният кандидат за подуправител беше отхвърлен. Това каза бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Денят ON AIR" промените в НЗОК.

Идеята е да се изберат хора, които имат професионални качества за длъжността, подчерта д-р Кацаров и допълни, че публичен конкурс за това няма.

"Забравихме смисъла на управлението. Изцяло е сгрешен този механизъм. Цялата грешка е в това, че парламентът се занимава с такова нещо. Не е работа на НС да избира управител и подуправител на Здравната каса. Старият модел беше по-добър, избираше се с конкурс", припомни бившият министър на здравеопазването.

Ръководството на НЗОК подаде оставка

Пред Bulgaria ON AIR той коментира, че най-добре би било да се премахне монополът в задължителното здравно осигуряване и да "имаме множество каси".

"Тогава заради конкуренцията всеки собственик или ръководител ще се стреми да намери най-добрия мениджър да управлява, защото ще остане без клиенти. И няма да бъде национална драма, ако някой си смени директора на фонда", даде пример гостът.

От монопола най-много губят пациентите, категоричен е д-р Кацаров.

"Техният глас не се чува. Дори и да остане една здравна каса, не е механизъм на квотно разпределение. Правилният подход е публичен конкурс. ГЕРБ гласуваха срещу бюджета с аргумент, че Здравната каса щяла да закупува лекарства за онкоболните, т.е. да си остане както са досега. Със сигурност има скрити неща и те са свързани с разпределението на много средства", смята бившият здравен министър и отбеляза липсата на обществена реакция.

Според него здравната система е в много лошо състояние от години и то се влошава. 

"Средната продължителност на живот в България е 10 години по-ниска от средната в ЕС. Огромно число. Първи сме в ЕС по обща смъртност", изтъкна още гостът.

Водещи новини

Още новини