НС прие бюджета на НЗОК и проектобюджета на ДОО

  • 01 декември 2023 14:12

  • 1877
  • 8
НС прие бюджета на НЗОК и проектобюджета на ДОО
© bulphoto (архив)

С 142 гласа „за" и 60 „против" депутатите в парламента одобриха бюджета на Здравната каса за 2024 г. на първо четене. Макар с много критики от страна на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" народните представители дадоха шанс на законопроекта със заявката, че ще направят промени между първо и второ четене.

В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. са заложени повече средства за изследвания и профилактика. Преди дни в парламентарната здравна комисия обаче депутатите отхвърлиха бюджета за здраве.

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. го критикува заради мораториума за разкриване на нови болници и дейности през следващата година и прехвърлянето от МЗ към НЗОК на отговорността за централизирано възлагане на обществени поръчки.

На днешното заседание в парламента най-острата критика към проекта бе, че в него няма никакви реформи и политики за разрешаване на проблемите в здравеопазването.

Маргарита Махаева от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" обясни, че не са подкрепили законопроекта, не го правят и сега.

„Колкото и да нарастват средствата, достъпът на гражданите до здравеопазване остава един и същ. План за реформа няма за пореден път", заяви тя.

По думите й бюджетът трябва да се обмисли внимателно, за да е в интерес на пациентите. Колежката й Маргарита Генчева добави, че българите доплащат най-много от джоба си.

„В сила са лимитите на клиничните пътеки, очакванията ни бяха здравната каса да е предвидила достатъчно буфери. Не видяхме такива буфери", каза тя.

„Липсата на политики към средния медицински персонал и лекарските специализации са друг недостатък на този бюджет", коментира още Генчева.

„Наливаме 1 млрд. Повече в същата каца без дъно от миналата година", заяви тя и добави, че бюджетът предлага още от същото.

Искрен Митев от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната""-„Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" опонира Генчева, че именно с техните гласове в четвъртък са избрали подуправител на НЗОК, който да продължава да предлага „още от същото".

Народните представители подхванаха на първо четене и бюджета на ДОО. 

Целите на проектозакона са основно три. На първо място - гарантиране на законово заложените осигурителни права и задължения на българските граждани при спазване на принципа за равнопоставеност помежду им и баланс между техните интереси и интересите на осигурителите.

На второ място, цели се повишаване на осигурителната защита в синхрон с очакванията за икономическото развитие и динамиката на общото жизнено равнище в страната. На трето място - подобряване защитата на най-уязвимите групи лица.

С проектозакона се създават условия осигурителните приходи да покриват по-голям дял от разходите за пенсии, обезщетения и помощи. Видно е от представената по-горе информация, че общата сума на приходите от осигурителни вноски и неданъчни приходи нарастват по-бързо, отколкото общите разходи и предоставените трансфери. В резултат на това, независимо че трансферът за покриване на недостига от средства от 11 милиарда и 36 милиона лева расте в номинално изражение с около 811 милиона лева спрямо закона за 2023 г., неговият дял от общите разходи намалява от 46,9 на сто през 2023 г. до 45,3 на сто през 2024 г.

Парламентът прие на първо четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. със 135 гласа „за“, 30 „против“ и 32 „въздържал се“.  

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11 на сто. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3400 лева. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07 лева.

От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 780 на 933 лева. Повишава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3400 лв. на 3750 лева.

В законопроекта е предвидено от 1 юли 2024 г. да се увеличи т.нар. вдовишка добавка от досегашните 26,5 на сто на 30 на сто от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг или съпруга.

От опозицията възразиха срещу замразяването на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на 780 лева и на минималния дневен размер на обезщетение за безработица на 18 лева.   

Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ посочи, че има ръст на максималния размер на обезщетение за безработица, но минималният остава същият. Има резон да се увеличи тази сума, най-малкото ако погледнем за 24 месеца назад – едно лице би трябвало да получи поне 21 лв. на ден, смята той.

С 21 лв. отново тези хора са под прага на бедността, възрази Георги Георгиев от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“.

Депутатите решиха срокът за предложения по бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2024 г. да бъде пет дни, до 6 декември включително. 

Ивайло Митковски (ПП-ДБ): Депутатите поругават парламента, две неща спънаха Бюджет 2024

Вениамин Воденичаров положи клетва като народен представител в началото на днешното заседание на парламента.

Той зае мястото на Деян Николов от „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, който стана общински съветник в София.

Преди обсъждането на бюджета на НЗОК започна блицконтрол, в който участваха премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Оптимизъм за влизането на България в Шенген изрази премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С по време на днешния блиц контрол в Народното събрание. 

"Има всички шансове да се поздравим с положителен резултат в края на годината по отношение на влизането ни в Шенген. Най-големият риск се намира тук, в тази зала, надявам се той да не се реализира, "захапа" обаче той опозицията.  

На въпрос за икономическите показатели на страната, премиерът също изрази позитивизъм. 

"България се справя изключително добре през последната година. Тя е с едни от най-високите ръстове в ЕС, с една от най-ниските инфлации. Въпреки общите затруднения на икономиката в света, българската икономика се справя добре и тази година ще завърши с 1,8-1,9 растеж на БВП", прогнозира Денков.

"Търговският баланс от години е отрицателен, но има положително развитие в сектора на услугите. Там трябва да се внимава как ще се промени IT сферата предвид внедряването на изкуствен интелект", заяви премиерът. В Стара Загора пък имал заявен итнерес от инвестиция за над 4 млрд. лв. 

"Няма да се продават земи и тази тема е приключена", категоричен бе премиерът Денков в отговор на Станислав Балабанов от ИТН по време на блицконтрола в парламента. 

"Каквито и писма да се разменяни между Министерството на финансите и земеделското министерство, говорих и с двамата министри, и нямат желание и намерение да продават земи от Държавния поземлен фонд", продължи Денков. 

По отношение на бюджетите, премиерът каза, че само се правят внушения, че държавата щяла да се разпадне, всичко отивало към някаква невиждана криза, а всъщност то било съвсем различно - България се развивала по най-добрите показатели. 

 "Бюджетът ще бъде изпълнен по правилния начин, няма да има излишен дефицит, и всичко ще бъде в зададените параметри", каза още Денков. 

Според него всичко друго било с цел обществото да се излъже за едни неистини. 

"Средата у нас за правене на бизнес е проблемна все още", коментира още премиерът в отговор на депутата от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България Румен Гечев.

"Успехът на Румъния се дължи на това, че тя реформира правосъдната си система преди десет години. Един от сериозните проблеми е средата за правене на бизнес у нас", каза още Денков.

На въпрос на "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" министър-председателят каза, че никога не е поръчвал на службите да правят нещо по отношение на партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" и няма за какво да се извинява. Не съм искал забрана на „ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател“, не съм искал да "изчегъртвам" партия "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател", така че това са лъжи, заяви Денков. Ще си подам оставката, когато престанете да лъжете, което не знам дали ще бъде скоро, заяви Денков в отговор на Цончо Ганев ("ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател"). 

От ИТН и ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател поискаха оставката на кабинета и обвиниха премиера, че лъже.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1877 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2023.12.01 | 18:14

8
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
доган мангала

2023.12.01 | 15:52

7
БОЙКО БОКЛУКА ИДВА ТВОЯ РЕД К УРВО

2023.12.01 | 13:12

6
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

2023.12.01 | 12:41

5
Фалш Държава.

2023.12.01 | 12:39

3
Къде са мойте пари от здравни осигуровки???

2023.12.01 | 12:41

4
Кой ги издуха,парите ми ако беше с ел.карта Никой не можеше даги бутни...
Теодора Пловдив

2023.12.01 | 11:32

2
Фалшив психо ТЕЛК София

2023.12.01 | 10:04

1
ВЪЗРАЖДАНЕ Е ПРОЕКТ НА ГЕРБ

Добави коментар

Водещи новини