Здравната каса отпуска 110 000 лева за спасяването на крака на жена от Добрич

Novini.bg
share

Здравната каса ще отпусне 110 000 лева, необходими за операция на Здравка Георгиева от Добрич в специализирана травматологична болница в Истанбул, съобщават организаторите на DMS кампанията в помощ на жената.

Събраните над 10 000 лева от SMS кампанията ще бъдат пренасочени към друга кауза, а средствата по дарителската сметка на Здравка - около 30 000 лева, ще бъдат използвани за закупуване на лекарства и консумативи за следоперативния ѝ период.

Лечението в Турция ще се извърши на два етапа. Първо ще бъдат отстранени всички импланти, инфектирани кости и тъкани и на мястото на хроничното инфекциозно огнище ще бъде имплантирана специално изготвена антибиотична верига.

На втория етап тази верига ще бъде премахната, големият и малкият пищял ще бъдат прерязани и ще бъде поставен външен фиксатор.

В началото на 2018 година Здравка Георгиева е блъсната от шофьорка в нетрезво състояние. Ударът откъсва крака ѝ. Екип на болница "Света Анна" във Варна успява да го върне на мястото му.

Същата година жената претърпява още 4 операции за присаждане на кост, тъкан и кожа. Една от раните обаче остава отворена и се влошава, въпреки две допълнителни интервенции за присаждане на тъкани.

През ноември 2019 екипът в "Света Анна" предлага лечение със стволови клетки, което също се оказва неуспешно. Затова семейството на Здравка се свързва с клиника в Турция. Оттам отговарят, че могат да помогнат, но лечението ще струва около 100 000 лева.

В набирането на непосилната за Здравка и семейството й сума се включват десетки. Създава се и DMS кампанията, чийто "щастлив край" бе обявен днес.

Водещи новини

Още новини