Депутати от ГЕРБ скочиха срещу Стефан Константинов

share

Откакто министър Стефан Константинов е начело на здравното ведомство нещата не вървят добре в сектора и диалогът се е влошил. Това каза председателят на здравната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова пред Нова телевизия.

Според нея няма много добър диалог между институциите за тази година и половина, откакто д-р Константинов е начело на ведомството, По думите на Атанасова, отношенията между НЗОК, БЛС и пациентски организации също са много обтегнати.

"Законодателството така е устроено, че лекарствената политика в държавата е ангажимент на министъра на здравеопазването. Ние в Народното събрание сме отворени за диалог, но когато се налага изпълнителната власт да си свърши работата, тогава именно здравният министър трябва да си поеме отговорността и да предприеме действия", заяви шефката на здравната комисия в парламента.

Тя припомни, че част от предложените от министър Константинов мерки за намаляване цените на лекарствените продукти са законодателни. "На всички е ясно, че промяна в законодателството за пет дни не може да има. Друга голяма част от мерките засягат подзаконовата нормативна уредба, тоест през тази година и половина е имало достатъчно време тези мерки да бъдат приложени", смята председателят на здравната комисия Атанасова. Тя съобщи, че някои от мерките на Константинов дори са били обсъждани при предходен министър и посочи за пример реферирането на цените, което означава сравняване на цените с най-ниските цени на производител в осем от европейските държави. Предложението на Константинов е цените да бъдат сравнявани не както досега през една година, а през шест месеца. Атанасова обаче съобщи, че такъв механизъм има, но явно не е прилаган.

Председателят на здравната парламентарна комисия заяви, че Стефан Константинов е имал достатъчно време да измени подзаконовата нормативна уредба. "Не е сега моментът да се въвеждат промени. Голяма част от неговите предложения са добри, но са закъснели", каза в заключение Десислава Атанасова.

Водещи новини

Още новини