Няма да се промени начинът на плащане при преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК

Novini.bg
share

Няма да се промени начинът на плащане при преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК, каза пред журналисти подуправителят на Касата д-р Йорданка Пенкова.

Тя участва в конференция, посветена на иновациите и добрите практики в здравеопазването.

Очаква се Фондът да премине към НЗОК през следващата година. Мисията на Фонда е изчерпана, защото вече сме в ЕС, каза още Пенкова.

Бюджетът на Фонда ще е като трансфер от Министерството на здравеопазването към НЗОК, а с наредба ще бъде разписано всичко, така че дайността и плащанията да бъдат напълно прозрачни, увери Пенкова.

По думите ѝ, както досега Фондът е плащал освен за лечение в чужбина, така и за логистика, придружител и др., така ще плаща и НЗОК от следващата година. Нямаме проблем с изпращането на деца и възрастни за лечение в чужбина, никой няма да бъде ощетен, подчерта Пенкова.

Тя съобщи, че Здравната каса ще изпраща SMS на пациентите за извършените им услуги. „Това е в далечна перспектива. Целта е пациентът да бъде уведомен за всеки разход, който се извършва по неговото ЕГН. Виждате, че с механизмите на контрола не може да постигнем целесъобразно разходване на публичния финансов ресурс, който е общ“, заяви още д-р Пенкова.

Водещи новини

Още новини