Петър Москов: Не се поддавам на натиск, правителството има воля за промени

Булфото
share

"Не само Министерството на здравеопазването, а правителството и мнозинството имат ясна воля за промени в здравния сектор. Аз съм отворен и винаги съм бил отворен за какъвто и да е било диалог". Това каза в министърът на здравеопазването Петър Москов, предава БТА.

На въпрос дали има воля за промени, защото лекарите заявяват, че протестите ще продължат и дават срок, Москов каза още, че не приема обвиненията, че диалог с тях няма. "Направих проверка в графика си, само за два месеца и половина в които се водиха преговорите с лекарския съюз по рамковия договор, само аз в моя кабинет съм имал 15 срещи", отбеляза Москов. "Диалог съществува, миналата седмица се обадих на председателя на Българския лекарски съюз и го уверих още веднъж, че кабинетът ми е винаги отворен за него и за лекарите ако имат конкретни предложения, но това не означава, че реформите, "промяната от тази бездушна и касиерска система, която се е превърнала в медицинска трябва да спре".

Москов каза още, че не избира графика си и често му се налага да пътува из страната. Според него това, че БЛС не е подписал рамковия договор не означава, че няма такъв. "В закона ясно е описано, ако не се стигне до договор между лекарския съюз и касата какви законови норми влизат в сила; те са свързани с решение на касата, което обновява, допълва и изменя предишният съществуващ рамков договор", уточни Москов.

Относно днешните протести на лекарите в София, министърът на здравеопазването каза, че те имат право да изразят позицията си. Министърът на здравеопазването каза, че има много критики към себе си, но не и това, че се поддава на натиск.

Водещи новини

Още новини