Москов: Долно е да се спекулира с лечението на онкологични заболявания (видео+снимки)

  • 05 април 2016 14:23

  • 2944
  • 2
Москов: Долно е да се спекулира с лечението на онкологични заболявания (видео+снимки)
© Министерство на здравеопазването

Комплексното лечение на онкологични заболявания е гарантирано и няма основание лечебните заведения да връщат болни. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва, подкрепен от лекари онколози, работещи в големи болници и комплексни онкологични центрове.

Изпратено е писмо до всички районни здравноосигурителни каси, в което е посочено, че няма причина да се отказва химиотерапия или друго лечение на болните, каза Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК.

Онкологични комитети ще изработват цялостен план за лечение с посочени лекарства, обясни министър Москов. В комитета ще участват хирург, лъчетерапевт, химиотерапевт, диагностиг, патолог. Пациентите ще получават плана си за лечение преди да бъде изписан от болница, обясни той. Лечебни заведения, в които няма онкокомитет, ще изпращат документите на болния до друго лечебно заведение, в което е формиран такъв комитет. Ако пациентът получи мнение от един онкокомитет, но реши да се лекува в друго лечебно заведение, отново ще бъде обсъден случая в новия онкокомитет, а ако се налага, ще се извършва и допълнителна диагностика, обясни Мария Рачева, председател на Сдружението на лечебните заведения по онкология. Над 25 лечебни заведения отговорят на изискванията за комплексност на лечение на онкологични заболявания, уточни министър Москов и добави, че останалите ще могат да сключват договори с други лечебни заведения, за да се осигури комплексното лечение.

Досега процесът на лечение е бил разпокъсан, обясниха онколозите. По думите им се е стигало дори до грешно лечение. Пациентите могат да сигнализират в МЗ или в НЗОК за отказан прием, каза още министър Москов. Ако някой си позволява да спекулира и да се увеличава напрежението сред пациентите, това е долно поведение, каза още той. Възможно е да се отнемат разрешителни за дейност и прекратяване на договори с НЗОК, допълни министър Москов, цитиран от БТА. По думите му към момента има сигнали за три болници, отказали лечение на пациенти с онкологични заболявания. "Момчетата от министерството няма да клекнат", каза Москов по повод на това, че лекари са агитирали свои колеги да не приемат пациенти за няколко дни. Трябва да клекна за това да направя компромис за да се запази нечий бизнес, обясни Москов и отново подчерта, че това няма да се случи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2944 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
каката на баткото

2016.04.10 | 12:53

2
долно е ,че още си жив ,наркоман нещастен!

2016.04.10 | 12:53

1
Москов, вреден си! Това, което казваш не е истина. Знам как се лекува майка ми през март и какво ми обясняват сега в КОЦ-а. Лъжец долен си! Господ да те накаже

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини