НЗОК: Няма причина болниците да отказват да приемат онкоболни

  • 04 април 2016 15:07

  • 2723
  • 2
НЗОК: Няма причина болниците да отказват да приемат онкоболни
© Novini.bg

В приетите промени не съществува нищо, което да пречи на договорни партньори на НЗОК, които осъществяват лечение на онкоболни, да продължат да го правят и в момента. Единствената промяна е амбулаторна процедура № 5 „Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания“, която е в полза както на пациента, така и на лечебните заведения и може да се осъществява единствено от онкокомитет. Това се посочва в официална позиция на НЗОК по повод появила се информация, че болниците спират да приемат онкоболни пациенти по новите изисквания на здравното министерство.

"До този момент НЗОК не е заплащала дейността на онкокомитетите. С новите изменения Касата вече ще заплаща работата на т. нар. онкокомитети, които отговарят на изискванията на алгоритъма на процедурата. Тези онкокомитети винаги са били сформирани от едни и същи специалисти и са обслужвали нуждите на няколко лечебни заведения едновременно. Тук няма промяна, те ще продължат да обслужват повече от едно лечебно заведение. Тъй като за първи път тази дейност се заплаща с публични средства, е нормално касата да изисква те да отговарят на определени условия".

"Лечебните заведения, които не могат да покрият изискванията сами да сформират онкокомитет, ще могат да сключат договор за ползване на онкокомитета на други лечебни заведения, като в този случай НЗОК ще заплаща за всеки един обслужен пациент на болницата, чийто е онкокомитетът".

"Още от днес всички лечебни заведения могат да организират работата си, като провеждат заседание на онкокомитети по процедура № 5, като дейността им гарантирано ще бъде заплатена, след подписването на индивидуалните им договори, които ще влизат в сила от 1 април 2016г. Няма причина, поради която на пациент с онкозаболяване да бъде отказано изготвянето на план за онколечение", посочват от Касата.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2723 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.04.05 | 09:04

2
Нищо чудно,че се лобира за интересите на Сити Клиник-онкологичен център.Директор на болницата е д-р Рускова,която до края на 2015г.е работила в здравната каса.Заради топлите връзки на много частни болници със служители на НЗОК се случват повечето далавери в здравеопазването като например на болен да се пише,че е извършена скъпоструваща интервенция и така клиничната пътека се оказва в пъти по -скъпа от действителната,а служителите на здравната каса не само,че си затварят очите,но и няколко дни предварително предупреждават своите си хора,че ще ходят на проверка в тяхната болница.И как ще спре Москов това с пръстовите отпечатъци-никак.Само се хвърля прах в очите на хората,че уж се прави нещо,от което резултатът е едно голямо нищо.

2016.04.04 | 23:06

1
НЗОК, вие малоумни ли сте или само се правите на такива? Защо обяснявате глупости? Има проблем. И основният проблем е, че взехте пари от бизнесмените от Сити клиник и искате да прецакате всички останали. С приказки и постове по сайта не става. Пациентите ще ви изметем, корумпирани бюрократи.

Добави коментар

Водещи новини