Предлагат лекарите да са с фиксирани заплати

share

Лекарските заплати трябва да бъдат фиксирани и да не зависят от броя на преминалите пациенти. Това каза д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на надзорния съвет на НЗОК, цитиран от "Преса".

Той подкрепи идеята на министър Петър Москов държавните болници да не са търговски дружества, а да се регистрират по специален закон. "Здравето е особен вид стока, а не е салам. В Европа повечето болници нонпрофит, т.е. не работят за печалба, защото използват публичен ресурс. Докторите сключват договор с болницата за конкретно възнаграждение и има една малка плаваща част, която зависи от това какво е качеството на оказаната помощ и колко болни е обслужил", обясни д-р Кокалов.

Според него синдикатите, работодателите и НЗОК и Министерството на здравеопазването трябва да договорят фиксирани заплати за медицинския персонал. "Това ще е нещо като колективен трудов договор, в който ще бъде записано, че млад доктор не може да започва с по-ниска заплата от 1500 лева, а хабилитиран лекар с две специалности да не може да взима по-малко от 3000 лева месечно възнаграждение. И оттам нататък в зависимост от това, което работи трябва да има плаваща част", посочи медикът.

В момента минималната заплата на начинаещ лекар е 780 лева, на доктор с една специалност - 800 лева, с две - 900 лева, а на шеф на клиника - 1000 лева.

Водещи новини

Още новини